Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούν να σταματήσουν οι δίκες για τα εγκλήματα πολέμου.

Ads

 
Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομία και μελών του ισλαμικού κόμματος του Μπαγκλαντές Jamaat-e-Islami. Ένα λεωφορείο πυρπολήθηκε και πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.
 
Η αστυνομία επιτέθηκε με σφαίρες από καουτσούκ, ενώ τα τηλεοπτικά μέσα μετέδιδαν εικόνες με θωρακισμένα οχήματα της αστυνομία και ένοπλους αστυνομικούς να κυνηγούν διαδηλωτές. «Τουλάχιστον 100 άτομα συνελήφθησαν», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.
 
Ήταν η δεύτερη ημέρα επεισοδίων στη Ντάκα, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι σε παρόμοιες διαμαρτυρίες.

Οι διαδηλωτές ζητούν να σταματήσουν οι δίκες των ηγετών του Jamaat-e-Islami που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ αυτών της γενοκτονίας και των βιασμών, τα οποία φέρονται να έχουν διαπράξει κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1971.
 
Ένας ηγέτης του Jamaat-e-Islami, ο Abdul Quader Mollah, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της μαζικής δολοφονίας, ενώ ο πρώην ηγέτης του κόμματος Abul Kalam Azad καταδικάστηκε ερήμην του σε θάνατο τον περασμένο μήνα.
 
Οκτώ ακόμα ανώτατοι αξιωματούχοι του Jamaat, μεταξύ αυτών ο ηγέτης και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κάθονται στο εδώλιο μαζί με δύο ακόμα αξιωματούχους του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές (BNP).
 
Την περασμένη εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας ζητώντας την εκτέλεση του Mollah, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «δίκες ρεβανσισμού» σε βάρος των ηγετών της.
 
Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στις αρχές του ‘70 έχασαν τη ζωή τους τρία εκατομμύρια άνθρωποι από φιλοπακιστανικές ένοπλες ομάδες, στις οποίες φέρονται να ήταν μέλη και αξιωματούχοι του Jamaat. Ανεξάρτητες αρχές, όπως αναφέρει το Al Jazeera, κάνουν λόγο για πολύ λιγότερους νεκρούς.