Καλά κρατούν οι χρυσές δουλειές της «χρυσής βίζας» στην ΕΕ, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις από διάφορες πλευρές να μπει φραγμός σε μια διαδικασία, η οποία ούτως ή άλλως έχει πολλά «σκοτεινά» σημεία.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι οι χρυσές βίζες, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά πριν από 30 περίπου χρόνια, ως μια μυστική παγκόσμια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει περισσότερες από 20 χώρες (μεταξύ αυτών κι η Ελλάδα).

Οι κανόνες για τη χορήγηση της διαφέρουν από χώρα σε χώρα και οι περισσότερες κυβερνήσεις προσπαθούν να κρατήσουν κρυφές τις λεπτομέρειες. Η βασική ιδέα πάντως είναι απλή: Οι κυβερνήσεις εμπορεύονται τα δικαιώματα υπηκοότητας και διαμονής, μέσω αγοράς ακινήτων, που αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της υπηκοότητας, ενώ είναι και ένας πολύ συνηθισμένος όσο κι «ασφαλής» τρόπος για ξέπλυμα χρήματος.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, που διάφορες οργανώσεις προειδοποίησαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις μιας χωρίς όρους και κριτήρια χορήγησης βίζας. Το αυτί πάντως αρκετών επίσημων φορέων δε φαίνεται να ιδρώνει ιδιαίτερα. Γιατί να επέμβουν άλλωστε, όταν έχουν να κάνουν με μια βιομηχανία, που τους έχει αποφέρει 25 δισ ευρώ σε «ξένες επενδύσεις» τα τελευταία δέκα χρόνια;

Ads

Το ζήτημα επιχειρούν να επαναφέρουν με κοινή τους έκθεση δυο ΜΚΟ, η Transparency International κι η Global Witness, επισημαίνοντας πως το φαινόμενο λαμβάνει επικίνδυνες κι ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κάνουν δε λόγο για περίπου έξι χιλιάδες χορηγήσεις βίζας αλλά κι έκδοση 100 χιλιάδων αδειών παραμονής μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, χώρες όπως η Ισπανία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Μεγάλη Βρετανία έρχονται στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την έκδοση αδειών παραμονής μπροστά από τη Μάλτα, την Κύπρο αλλά και τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, τα ποσά που διακινούνται έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, όπως επισημαίνουν οι Οργανώσεις: η τιμή για αγορά διαβατηρίου στην Αυστρία μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 10 εκ ευρώ, η Πορτογαλία υπολογίζεται πως αντλεί 1 δισ. το χρόνο από  το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», στη Μάλτα το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 718 εκατομμύρια, ενώ στην Κύπρο τα έσοδα ανέρχονται σε 4,8 δισ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το πρόβλημα όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τους αριθμούς. Αυτοί απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν πέραν ότι πολλοί από τους «επενδυτές της χρυσής βίζας» διαθέτουν γεμάτο πορτοφόλι. Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με την πραγματική πηγή πλουτισμού τους.

Όπως τονίζουν οι δυο οργανώσεις στην έκθεσή τους, σε πάρα πολλές περιπτώσεις αυτή έχει να κάνει με ξέπλυμα χρημάτων, υποθέσεις διαφθοράς κι άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα: Πρόσφατα η Μάλτα παρείχε διαβατήρια σε τρεις Ρώσους «επενδυτές», που περιλαμβάνονται στην περίφημη αμερικάνική «λίστα του Κρεμλίνου» κι ελέγχονται για υποθέσεις διαφθοράς. Επιπλέον, το Σεπτέμβριο η αστυνομία στη Φιλανδία εξάρθρωσε κύκλωμα ξεπλύματος χρήματος με «κύκλο εργασιών» του ύψους των 10 εκ ευρώ με «βιτρίνα» μια κτηματομεσιτική εταιρία. Ως ιθύνων νους φέρεται Ρώσος επιχειρηματίας, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε λάβει τη μαλτέζικη υπηκοότητα.

Επιπλέον, δυο Ουκρανοί «μεγαλοεπενδυτές», ο Gennady Bogolyubov κι ο Igor Kolomoisky, πρόλαβαν να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα πριν να έρθει στην επιφάνεια μεγάλο σκάνδαλο στη χώρα τους με πρωταγωνιστές τους ίδιους, καθώς κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν 4,8 εκ ευρώ από τράπεζα που είχαν ιδρύσει από κοινού.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η Transparency International κι η Global Witness απευθύνουν έκκληση στην Κομισιόν αλλά και τις ευρωπαϊκές κανόνες να θέσουν κανόνες και διαδικασίες στην όλη διαδικασία.

Από τη μεριά του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς προ ολίγων ημερών σχετικά με το ζήτημα, σημείωσε ότι η Κομισιόν ερευνά το όλο θέμα και έχει ήδη ετοιμάσει έκθεση με κατευθυντήριες γραμμές, που θα δημοσιοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα απευθύνει οδηγίες προς τα κράτη-μέλη και θα ζητήσει διεξαγωγή ελέγχων στους υπηκόους τρίτων χωρών που υποβάλλουν αίτημα να ενταχθούν σε προγράμματα «χρυσής βίζας» χωρίς πάντως να διευκρινίζει αν προβλέπονται κυρώσεις για τους όποιους παραβάτες.