Πάνω από 275 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την Πέμπτη στο Εκουαδόρ, στη διάρκεια των μεγάλων ταραχών που είναι σε εξέλιξη στη χώρα εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Ο πρόεδρος της χώρας, Λένιν Μορένο, έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ads

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι ταραχές συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και από το πρωί της Παρασκευής, παραλύοντας τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα Κίτο και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Τα λεωφορεία και τα ταξί «τράβηξαν χειρόφρενο» συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή την αύξηση των τιμών των καυσίμων, εξαιτίας των δημοσιονομικών μέτρων που εφάρμοσε από την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Μορένο. Οι τιμές του ντίζελ αυξήθηκαν από 1,03 δολάρια σε 2,30 δολάρια το γαλόνι, ενώ η βενζίνη από τα 1,85 δολάρια σε 2,39 δολάρια.

Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στην κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο ντίζελ και στη βενζίνη που εφαρμόζονταν επί σαράντα χρόνια, μέτρο που συμπεριλαμβανόταν στους όρους της δανειακής σύμβασης που σύναψε η κυβέρνηση του Εκουαδόρ τον Μάρτιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οδήγησε σε αλματώδη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, άλλων τελών και δασμών.

Χθες, Πέμπτη, διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα πέταξαν πέτρες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην πρωτεύουσα Κίτο, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, στα χειρότερα επεισόδια που συγκλονίζουν εδώ και χρόνια την πετρελαιοπαραγωγό χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων. Φοιτητές προσπάθησαν να κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης, αλλά δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας που τους διέλυσαν με δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πετροπόλεμο.

Ads

Ο πρόεδρος Λένιν Μορένο ακολούθως εξέδωσε διάταγμα με το οποίο η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το διάταγμα προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει κάποια από τα πολιτικά δικαιώματα, ενώ επιτρέπει στις αρχές να επιτάσσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και δημόσια ή ιδιωτική περιουσία. Επίσης, τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και του στρατού κυκλοφορούν στους δρόμους.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο Λένιν Μορένο, αναφέρει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων «η κυβέρνηση της χώρας κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση». Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ότι η τιμή των καυσίμων δεν θα μειωθεί, διότι οι επιδοτήσεις «έβλαψαν τη χώρα». Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις, ενώ θα ληφθούν και άλλα μέτρα ώστε να βελτιωθεί η οικονομία.