Περισσότερα από 1.000 μέλη του κινήματος “Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ” απέκλεισαν μερικά από τα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορικών συναλλαγών της δυτικής ακτής των ΗΠΑ τη Δευτέρα, προκειμένου να πλήξουν τα κέρδη των επιχειρήσεων που τα αξιοποιούν.

Ads

Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό που έγραφαν “Κλείστε τη Γουόλ Στριτ από την προκυμαία” προκάλεσαν μερική αναστολή των δραστηριοτήτων σε ορισμένες από τις προβλήτες των λιμανιών του Όκλαντ της Καλιφόρνια και του Πόρτλαντ στο Όρεγκον, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα λιμάνια.

Παρόλο που στη συγκεκριμένη διαδήλωση συμμετείχαν πολύ λιγότερα άτομα συγκριτικά με τα 10.000 που είχαν πάρει μέρος σε εκείνη της 2ας Νοεμβρίου στο λιμάνι του Όκλαντ, οι διοργανωτές δήλωσαν νίκη και προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις.

Στο Πόρτλαντ, εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους σε δύο προβλήτες μη επιτρέποντας σε φορτηγά οχήματα να εισέλθουν και να φορτώσουν τα εμπορεύματά τους στα πλοία. Δύο άτομα συνελήφθησαν επειδή κρατούσαν σπαθί και όπλο, ενώ ο εκπρόσωπος του κινήματος δήλωσε ότι αυτοί δεν αποτελούσαν μέλη του.

Ads

Στο Όκλαντ, τα σωματεία που εκπροσωπούν τους ναυτεργάτες και τους αχθοφόρους έστειλαν τους περίπου 150 εργαζόμενους στα σπίτια τους μετά τoν αποκλεισμό των εισόδων από τους διαδηλωτές.

Ωστόσο, οι περισσότεροι λιμενεργάτες κατέκριναν τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο σημειώνεται τεράστια απώλεια εσόδων για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ παρεμποδίζεται και η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Παρεμφερείς ήταν και οι αντιδράσεις των οδηγών των φορτηγών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν ακινητοποιημένοι σε ατελειώτες ουρές, ώσπου οι διαδηλωτές να ολοκληρώσουν τις κινητοποιήσεις τους και οι ίδιοι να καταφέρουν να φορτώσουν τα εμπορεύματα στα πλοία. 

Ένας εξ αυτών, ο 32χρονος Christian Vega, δήλωσε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press: “Εμείς έχουμε δουλειές και οικογένειες να συντηρήσουμε. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές δεν έχουν”.
 
 Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Άνκορατζ της Αλάσκα, στο Λονγκ Βιού του Λος Άντζελες, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, στο Σιάτλ, καθώς επίσης και στο Βανκούβερ του Καναδά.