H Γερμανία και η Μέρκελ εξακολουθούν να αναζητούν κυβένηση τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, η Ιταλία οδεύει σε μια ακόμη απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη, κι η Ευρώπη των μεγάλων δομικών διλημμάτων και προκλήσεων κάνει αναγκαστική παύση αναμένοντας “σήμα” επανεκκίνησης από το Βερολίνο.

Ads

Μέσα σ’ αυτό το δύσκολο, και απολύτως ρευστό, περιβάλλον ο ευρωπαϊκός Νότος δίνει την παράλληλη μάχη συνάντησης και διαμόρφωσης του «άλλου πολου» και σήμερα το βράδυ οι ηγέτες του λεγόμενου «Med 7» συναντώνται ξανά στη Ρώμη αναζητώντας κοινή πρόταση για την κοινωνική Ευρώπη και την νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την συνάντηση ανασύστασης του άξονα του Νότου – μια ανασύσταση, που επετεύχθη χάρις κυρίως στην επιμονή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλεξη Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε να κάμψει τις επιφυλλάξεις του Εμμανουέλ Μακρόν και να κρατήσει την Γαλλία ενεργό μέλος της άτυπης ευρωμεσογειακής συμμαχίας.

Με αυτό το δεδομένο να λειτουργεί και ως πολιτική πίστωση για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη συγκυρία, στην τέταρτη σύνοδο κορυφής των χωρών του Νότου θα συναντηθούν απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οικοδεσπότης Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και της Μάλτας  Γιόζεφ Μουσκάτ, καθώς και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ads

Η ατζέντα Τσίπρα

Στόχος της συνόδου είναι, όπως επισημαίνουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, «η δημιουργία μιας νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη» και στο παλίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκετραι και σχέδιο διακήρυξης για «μια πιο κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η διακήρυξη αυτή να λειτουργήσει ως συνέχεια της συνόδου του Γκέτεμποργκ, με την προώθηση νέων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και του εργασιακού κεκτημένου.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα χρησιμοποιήσει την σύνοδο για την προώθηση και του σχεδίου του για τις θεσμικές αλλαγές στην ευρωζώνη – ενός σχεδίου, το οποίο στηρίζει σταθερά η Αθήνα και θέτει στην πρώτη γραμμή τον κοινό προϋπολογισμό και την στροφή σε πολιτικές περισσότερες αναπτυξιακές και σε πιο δημοκρατικούς θεσμούς και όργανα λήψης αποφάσεων.

Η Τουρκία και το Αιγαίο

Κεντρική θέση στις συνομιλίες θα έχει και το μεταναστευτικό, με την ελληνική πλευρά να θέτει το ζήτημα της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για τις χώρες «πρώτης γραμμής» στην υποδοχή προσφύγων, ήτοι την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ όπως έχει ήδη γράψει από την Κυριακή το Tvxs.gr, ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, κατά τις πληροφορίες, αναμένεται να τονίσει την σημασία που έχει για την ασφάλεια της Ευρώπης ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, καθώς και την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Η συνάντηση των επτά ηγετών ξεκινά στις 8 ώρα Ελλάδος και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι στο Παλάτσο Κίτζι, το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης. Σύμωνα με τις πληροφορίες θα έχει και τετ-α-τετ με τον Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς τόσο ο γάλλος πρόεδρος όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Ρώμη έως αύριο.

* Φωτογραφία από την προηγούμενη Σύνοδο των χωρών του Νότου στην Ισπανία.