Ογδόντα τρεις υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στο Κιργιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της χώρας, η οποία διοικείται από ένα προσωρινό πρόεδρο μετά την επανάσταση της άνοιξης του 2010.

Ads

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ και ο ηγέτης του εθνικιστικού Κόμματος Ατά-Γιουρτ είναι οι πιο γνωστοί από τους υποψηφίους.

Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 30.000 υπογραφές και να καταβάλουν 100.000 σομ (1.565 ευρώ) ως τις 25 Σεπτεμβρίου. Επίσης είναι υποχρεωτικό να περάσουν ζωντανά στην τηλεόραση ένα τεστ στην κιργιζική γλώσσα. Ωστόσο παραμένει άγνωστο το πού, πότε και πώς θα πραγματοποιηθεί το τεστ.

Η σημερινή προσωρινή πρόεδρος Ρόζα Οτουνμπάγεβα δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Ανέλαβε καθήκοντα προσωρινής προέδρου τον Απρίλιο του 2010 και στη συνέχεια είδε τη θητεία της να παρατείνεται με δημοψήφισμα, ως το Δεκέμβριο του 2011.

Ads

Υπεθυμίζουμε πως η πολιτική κατάσταση στο Κιργιστάν διατταράχτηκε έπειτα από δύο επαναστάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα πέντε ετών (Μάρτιος 2005, Απρίλιος 2010) και από τις εθνοτικές συγκρούσεις του Ιουνίου του 2010.

Για να αποφύγει την ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση, η χώρα απέφυγε τη διενέργεια προεδρικών εκλογών πριν από το τέλος του 2011. Παράλληλα, υιοθετήθηκε ένα Σύνταγμα που περιορίζει σημαντικά τις εξουσίες του Προέδρου, καθιστώντας το Κιργιστάν την πρώτη χώρα της Κεντρικής Ασίας που αποκτά κοινοβουλευτικό καθεστώς.