Οδοφράγματα έστησαν και πάλι το βράδυ της Τρίτης Σέρβοι κάτοικοι στο βόρειο Κόσοβο, αποκλείοντας οδικούς άξονες, παρατάσσοντας λεωφορεία και φορτηγά, όταν αυτοκινητοπομπή της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) προσπάθησε να προσεγγίσει τη διάβαση Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα Σερβίας-Κόσοβου, όπου οι αρχές της Πρίστινα σχεδιάζουν να αναλάβουν τον έλεγχο και να εγκαταστήσουν τελωνειακούς και συνοριακούς αστυνομικούς.

Ads

 

 

Οι στρατιώτες της KFOR σταμάτησαν στο Ζβέτσαν και επέστρεψαν στη βάση, μετά από δίωρες διαπραγματεύσεις με τους συγκεντρωμένους Σέρβους. Η αυτοκινητοπομπή περίπου 20 τεθωρακισμένων οχημάτων, φορτηγών, τζιπ είχε ξεκινήσει για το Λεπόσαβιτς, μέσω Ζβέτσαν, προς τη διάβαση Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα Σερβίας – Κοσόβου.

Ads

 

Στις συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν οι δήμαρχοι των δήμων με σερβικό πληθυσμό, Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν και Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, τα μέλη της γερμανικής KFOR ζήτησαν να τους αφήσουν να περάσουν, αλλά οι συγκεντρωμένοι δεν το αποδέχθηκαν και δεν απομάκρυναν τα φορτηγά και τα λεωφορεία, με αποτέλεσμα η αυτοκινητοπομπή της KFOR να επιστρέψει στη βάση.

 

Η κατάσταση είναι ήρεμη, αλλά τεταμένη και έχει διακοπεί η συγκοινωνία μεταξύ Ζβέτσαν και Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Το πρωί της Τετάρτης, στο δρόμο που συνδέει το Ζβέτσαν με την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και στην ανατολική γέφυρα Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής έριξαν άμμο. Ο δρόμος που οδηγεί στη βοσνιακή συνοικία έχει αποκλειστεί πλήρως και στην έξοδο από την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα προς το Ζβέτσαν, η κυκλοφορία διεξάγεται σε μία λωρίδα και με δυσκολία.

 

Οδοφράγματα έχουν στηθεί και στο Λεπόσαβιτς, όπου οι διαμαρτυρόμενοι αφήνουν τα διερχόμενα οχήματα να κινηθούν μόνο στη μία λωρίδα, ώστε να ελέγχουν ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται και να εμποδίσουν την KFOR να μεταφέρει τα κοντέινερ που είναι αναγκαία για τη λειτουργία τελωνείου. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο δρόμο Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα-Ριμπάριτσε στο δήμο Ζούπιν Πότοκ.

 

Στις αρχές της Πρίστινας ο έλεγχος των συνόρων

 

Στις αρχές της Πρίστινας περνά από τις 16 Σεπτεμβρίου ο έλεγχος των συνόρων στο βόρειο Κόσοβο, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι.

«Η επιχείρηση εφαρμογής της συμφωνίας για τις τελωνειακές σφραγίδες θα αρχίσει στις 16 Σεπτεμβρίου. Η όλη επιχείρηση θα επανέλθει στη δικαιοδοσία των θεσμών του Κοσόβου με την τεχνική υποστήριξη της Eulex και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR)» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Πρίστινας «Κόσοβα Σοτ».

Παράλληλα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είπε ότι σχέδιο δράσης για την έναρξη συνοριακών ελέγχων στις διαβάσεις 1 και 31 εκπονήθηκε σεσυμφωνία με την Eulex και την KFOR. «Καταλήξαμε σε συμφωνία. Η KFOR και η Eulex θα ενεργούν με βάση την εντολή τους και τα όργανα του Κοσόβου, αστυνομία και τελωνειακοί θα έχουν εκτελεστική και διοικητική εντολή και τεχνικά θα επιτηρούν τον έλεγχο προϊόντων και ταξιδιωτών» επισήμανε.

Ο Χασίμ Θάτσι χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις ότι λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης του Κοσόβου και της αντίστασης του τοπικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα μπορεί να υπάρξει αιματοχυσία. Ο κ. Θάτσι είπε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου θα είναι ασυμβίβαστοι έναντι εγκληματικών δομών στο βόρειο Κόσοβο.

Διεμήνυσε ακόμη προς τους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου ότι οι ενέργειες και το σχέδιο της κυβέρνησης του Κοσόβου δεν στρέφονται εναντίον τους, αλλά έχουν στόχο τη δημιουργία συνθηκών για καλύτερη ζωή και εκρίζωση του εγκλήματος.

Ανήγγειλε, επίσης, ότι στο βόρειο Κόσοβο πρώτα θα αρχίσει να λειτουργεί η διάβαση 31 (Μπρνιακ), η οποία θα είναι υπό τη δικαιοδοσία και την αστυνομική και τελωνειακή διοίκηση του Κοσόβου. Στη διάβαση 1 (Γιάρινιε) θα αρχίσουν οι τεχνικές προετοιμασίες για τη δημιουργία συνθηκών λειτουργίας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αποστολή ειδικών μονάδων της αστυνομίας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, στο τέλος Ιουλίου, ο κ. Θάτσι τόνισε ότι ήταν δίκαιη, συνταγματική και νόμιμη.

«Οι προσπάθειες του Κοσόβου στην αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, της ενίσχυσης της κυριαρχίας, της εδραίωσης του κράτους με την ανάπτυξη των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων του Κοσόβου είναι ευπρόσδεκτες και θα στηριχθούν από την Eulex και το ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Θάτσι.