«Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τη διαφάνειά τους και να μειώσουν τα μερίσματά τους, όπως και τα μπόνους, προκειμένου να εξισορροπήσουν τους ισολογισμούς τους και να επαναλάβουν τα δάνεια προς την κοινωνία – “την πραγματική οικονομία”», τόνισε σήμερα στο Νταβός στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ads

«Ας κάνουν, λοιπόν, οι τράπεζες κάθε τι αναγκαίο, για να διεκπεραιώσουν τη δουλειά τους και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία», υπογράμμισε μιλώντας στην παγκόσμια επιχειρηματική και πολιτική ελίτ ο κορυφαίος τραπεζίτης.

Εστίασε, επίσης, στην ανάγκη του εξορθολογισμού των τραπεζικών ισολογισμών, κυρίως μέσω της μείωσης, μελλοντικά, των μερισμάτων των τραπεζικών μετοχών. Στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί κι η πολιτική των «μπόνους», τόνισε.

Αναφερόμενος στη 16μελή ευρωζώνη, ο κ. Τρισέ παρατήρησε ότι «αυτή παραμένει σε κατάσταση στρες», ενώ επισήμανε ότι το συνδυασμένο έλλειμμα των κρατών-μελών της μπορεί να φθάσει κατά μέσο όρο και στο +6% του ΑΕΠ της για το 2010, αλλά πάντως σε ένα ποσοστό κάπως καλύτερο του +10% του συνολικού της χρέους – ενώ για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, φέτος, το έλλειμμα της καθεμιάς τους θα φθάσει σε αναλογία το +10% του χρέους τους, είπε.

Ads

Την ίδια ώρα, ο κ. Τρισέ έδωσε «τα συγχαρητήριά του» στις Κεντρικές Τράπεζες ένθεν κι εκείθεν του Ατλαντικού για τους χειρισμούς τους απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση.

Αναφερόμενος στο ευρώ ειδικά, που τελευταία διολισθαίνει έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουΐθ Ροντρίγκες Θαπατέρο ανέφερε ότι είναι μεν υπαίτιο για κύμα ανατιμήσεων στην ισπανική αγορά, αφότου πριν από μία δεκαετία εισήχθη σε αυτήν, όμως, από την άλλη, «το ευρώ αποτελεί μία επιτυχία».

Ο κ. Θαπατέρο, που η χώρα του προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, τόνισε ότι «κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης από τα 16 δεν θα εξέλθει απ’ αυτήν». Επίσης, ακριβώς όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το ευρώ αντιμετωπίζει κερδοσκοπικές επιθέσεις στις διεθνείς συναλλαγματικές αγορές και «πιέζεται».