Συριακές δυνάμεις σκότωσαν οκτώ διαδηλωτές στη διάρκεια της νύκτας στην κεντρική πόλη Χομς, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά το θάνατο ενός αρχηγού φυλής ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, δήλωσε σήμερα ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χομς.

Ads

«Η Χομς βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μπράβοι του καθεστώτος προκαλούν εδώ και ένα μήνα ένοπλες φυλές. Όμως άμαχοι βγήκαν επίσης στους δρόμους χθες το βράδυ σε μεγάλους αριθμούς σε διάφορες περιοχές της Χομς και πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ», δήλωσε ο ακτιβιστής προς το Ρόιτερς.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Ασαντ μίλησε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, σε μια ακόμα προσπάθεια να εκτονώσει την πολιτική αναταραχή που επικρατεί στη χώρα. Υποσχέθηκε άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ισχύει εδώ και 48 χρόνια στη χώρα, αλλά προειδοποίησε ότι ετοιμάζονται νέοι νόμοι, οι οποίοι -όπως είπε- «δεν θα είναι ανεκτικοί προς τις πράξεις σαμποτάζ». Ο Ασαντ δήλωσε ότι προτεραιότητά του παραμένει η σταθερότητα της χώρας.