Η απαγόρευση της μπούργκα και του νικάμπ δεν θα απελευθέρωνε τις καταπιεσμένες γυναίκες αλλά απεναντίας θα μπορούσε να ενισχύσει τον «αποκλεισμό» τους, υποστήριξε ο Τόμας Χάμαρμπεργκ, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σε μνημόνιό του.

Ads

Συγκεκριμένα τονίζει ότι η «μπούργκα δεν πρέπει να απαγορευθεί» και πως θα πρέπει «να περισωθεί η διαφορετικότητα στην Ευρώπη από τα ισλαμοφοβικά αντανακλαστικά».

Παράλληλα χαρακτηρίζει «κακής έμπνευσης μέτρο», την απαγόρευση της μπούργκα, το οποίο θα είναι και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως σημειώνει στο μνημόνιο, όσοι επιδιώκουν την απαγόρευση της μπούργκα και του νικάμπ «δεν έχουν κατορθώσει να αποδείξουν πως αυτά τα φορέματα μπορούν να βλάψουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη δημοκρατία και την ασφάλεια, τη δημόσια και την ηθική τάξη».

Ads

Επιπλέον, προσθέτει ότι είναι αδύνατον να αποδειχθεί πως, συνολικά, οι γυναίκες αυτές είναι περισσότερο από άλλες θύματα μίας καταπίεσης που σχετίζεται με τη γυναικεία φύση τους, ακόμη και ένα κάποιες από αυτές υπόκεινται ίσως σε πίεση.

«Δικαίως αντιδρούμε αυστηρά κατά των καθεστώτων που επιβάλλουν στις γυναίκες να φέρουν το πλήρες κάλυμμα. Είναι ένα μέτρο ιδιαίτερα καταπιεστικό και απαράδεκτο, αλλά δεν θα πολεμήσουμε για να καταργήσουμε αυτά τα φορέματα σε άλλες χώρες»,υπογραμμίζει και τονίζει ότι σε γενικές γραμμές, ένα κράτος θα πρέπει να αποφεύγει να νομοθετεί για τον τρόπο που πρέπει να ντύνονται οι πολίτες του, τονίζει.

Ο Χάμαρμπεργκ καταλήγοντας σημειώνει ότι «η απαγόρευση της μπούργκα και του νικάμπ θα συνιστούσαν ένα εξίσου κακό παράδειγμα όσο και η καταδίκη του δανού γελοιογράφου για προσβολή του Μωάμεθ».