Δεκάδες Κούρδοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Σκοπός τους ήταν να στρέψουν το βλέμμα στην επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Κομπανί στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας.

Ads

 
Οι διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες κρατούσαν κουρδικές σημαίες και πανό με την εικόνα του αυτονομιστή ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Κατάφεραν μάλιστα να μπουν στην αίθουσα του κοινοβουλίου παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών να τους εμποδίσουν. Εκεί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία ενώ πολλοί ευρωβουλευτές πήγαν να τους συναντήσουν.


 
«Θα αγωνισθούμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» τους φώναξε στα αγγλικά ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος χειροκροτήθηκε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι ο τρόπος δράσης των διαδηλωτών «δεν είναι ίσως ο καλύτερος» αλλά τελικά δέχτηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία τους την οποία διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τις διεθνείς προσπάθειες για την αναχαίτιση του Ισλαμικού Κράτους. Είπε μάλιστα ότι θα διαβιβάσει το μήνυμά τους στο ΝΑΤΟ.

image

image

Ads

image
 
Πάντως αναφορικά με την είσοδο των διαδηλωτών στο Ευρωκοινοβούλιο θα διεξαχθούν έρευνες για τις υπηρεσίες ασφαλείας. 

Ένταση στην Κωνσταντινούπολη
 
Η κατάσταση στο Κομπανί έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στις κουρδικές κοινότητες στο εξωτερικό. Τη νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη, περίπου εκατό διαδηλωτές – Κούρδοι στην μεγάλη πλειονότητά τους – μπήκαν στο κτίριο της ολλανδικής Βουλής στη Χάγη με πανό και συνθήματα. Έκαναν κατάληψη στο κτίριο όλο το βράδυ χωρίς πάντως να σημειωθεί περαιτέρω ένταση.
 
Παράλληλα, περίπου 200 Κούρδοι διαδηλωτές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών με αίτημα την παροχή ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθεια στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.
 
Ένταση σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη τα ξημερώματα της Τρίτης. Διαδήλωση κατέληξε σε συγκρούσεις των Κούρδων με την αστυνομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα λεωφορείο. Αναφορές για διαδηλώσεις σε τεταμένο κλίμα υπήρχαν και για άλλες πόλεις, από τη Σμύρνη μέχρι τις πόλεις με κουρδικό πληθυσμό στα νοτιοανατολικά.