Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα τις εθνοτικές ταραχές στο νότιο Κιργιστάν και ζήτησε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα καθώς και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, κάνοντας λόγο για την πιο βίαια διένεξη στην περιοχή από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέδωσε σήμερα μία ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τις βίαιες συγκρούσεις στο Κιργιστάν απόπειρα εθνοκάθαρσης.

Ads

Η τελευταία διατύπωση περιέχεται σε μία έκθεση του Επιτρόπου του ΟΑΣΕ για θέματα Μειονοτήτων Κνουτ Φόλεμπεκ, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ρόζας Οτουνμπάγεβα, παρά τις καλές της προθέσεις, δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης. «Έχει γίνει φανερό ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει το νόμο και την τάξη στη χώρα» δήλωσε ο Φόλεμπεκ στην ομιλία του στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των 56 μελών του ΟΑΣΕ στη Βιένη. «Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δραματικές στο νότο της χώρας, όπου γινόμαστε μάρτυρες απόπειρας εθνοκάθαρσης» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην περιοχή Μίροσλαβ Γένκα, ο αριθμός των προσφύγων από το νότιο Κιργιστάν μπορεί να ξεπεράσει τους 100.000.

«Οι πληροφορίες που έχουμε από τις αρχές του Ουζμπεκιστάν κάνουν λόγο για 75.000 ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα. Όμως ο αριθμός αυτός μπορεί πολύ σύντομα να ξεπεράσει τους 100.000», τόνισε Γένκα. Διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Κιργιστάν δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση του αριθμού των προσφύγων.

Ads

Παραμένει ο φόβος για νέες ταραχές

Στο μεταξύ, η αποκατάσταση της τάξης στο νότιο Κιργιστάν μετά τις αιματηρές διαμάχες που ξέσπασαν μεταξύ Κιρζίγιων υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρος της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, και Ουζμπέκων υποστηρικτών της προσωρινής κυβέρνησης, κατά τις οποίες 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είναι μια διαδικασία που προχωράει με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Σημειώνεται ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επικαλούμενη πληροφορίες του προσωπικού της που βρίσκεται στη χώρα, υποστήριξε ότι «οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι, από τον επίσημο αριθμό των 170 νεκρών»

Ενώ η κατάσταση είναι κρίσιμη, μεγαλύτερο πανικό προκαλούν διάφορες φήμες περι προκλήσεων που ανεβάζουν επικίνδυνα τον υδράργυρο της έντασης στις σχέσεις των 2 πληθυσμών. Η χθεσινή νύχτα πάντως ήταν πολύ πιο ήρεμη σε σχέση με τις 5 ημέρες και νύχτες έντασης που προηγήθηκαν.

Παρολ’ αυτά, ο φόβος νέων ταραχών παραμένει, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι η ένταση μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις που ζουν Ουζμπέκοι, ακόμα και στην πρωτεύουσα, που ακόμα μετρά τα θύματα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Απριλίου.

Τον Μαξίμ Μπακίγεφ “δείχνει” ως υπαίτιο για τα βίαια επεισόδια η προσωρινή κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν κατηγόρησε σήμερα τον γιο του έκπτωτου προέδρου Μπακίγεφ ότι έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για να οργανώσει τα βίαια επεισόδια. Ο Μαξίμ Μπακίγεφ, που καταζητούνταν από την Ιντερπόλ, συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Φάρνμποροου στη νότια Αγγλία, δήλωσε ένας Κιργίζιος αξιωματούχος. Οι αρχές του Κιργιστάν έχουν ζητήσει την έκδοση του Μαξίμ Μπακίγεφ, πρόσθεσε ο Αταμπάγεφ.

Ο Μαξίμ Μπακίγεφ καταζητείται από την προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν με την κατηγορία της διαφθοράς σε σχέση με πετρελαϊκά συμβόλαια που υπέγραψε με αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν.

Αρνείται την έκδοση του Μαξίμ Μπακίγεφ η Λευκορωσία

Επίσης, η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το αίτημα έκδοσης του έκπτωτου προέδρου, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρώην σοβιετική αυτή δημοκρατία αφότου εκδιώχθηκε από την προεδρία της χώρας του. Ο έκπτωτος πρόεδρος εγκατέλειψε το Κιργιστάν μετά από τη λαϊκή εξέγερση του Απριλίου και οι νέες αρχές της χώρας τον κατηγορούν ως υπεύθυνο για το θάνατο 87 πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αιματηρών επεισοδίων που προηγήθηκαν της έκπτωσής του.

Συντονισμένες επιθέσεις πίσω από τις ταραχές

Αναλύοντας τα γεγονότα που ξεκίνησαν τη βία στο Κιργιστάν, ο ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ταραχές άρχισαν με πέντε συντονισμένες επιθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το γραφείο της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τα γεγονότα στην πόλη Ος ήταν ως ένα βαθμό «ενορχηστρωμένα, στοχευμένα και καλοσχεδιασμένα», και στη συνέχεια έλαβαβ εθνοτικό χαρακτήρα.

«Αρκετές από τις πληροφορίες αυτές δείχνουν ότι τα επεισόδια άρχισαν με πέντε ταυτόχρονες επιθέσεις στην Ος στις οποίες συμμετείχαν άνδρες που φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν όπλα. Φαινόταν ότι επεδίωκαν να προκαλέσουν αντίδραση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο οποίος σημείωσε ότι το γραφείο του οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να διατυπώσει οποιεσδήποτε άμεσες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων ή ομάδων.

Ξεκίνησε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ανοιχτό μέτωπο παραμένει στο μεταξύ, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο νότιο Κιργιστάν, μετά την αιματοχυσία που αποδιοργάνωσε την περιοχή. Οι εκπρόσωποι των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επισήμαναν άλλωστε ότι είναι ανάγκη «να υποστηριχθεί κατεπειγόντως η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Την αρχή έκανε σήμερα η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία έστειλε στο νότιο Κιργιστάν, αεροσκάφος που μεταφέρει τρόφιμα, κουβέρτες και ιατροφαρμακευτική βοήθεια. Η Τουρκία έχει αποστείλει κι ένα αεροπλάνο για να μεταφέρει τους Τούρκους πολίτες, που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, η τουρκική διπλωματική αποστολή θα παραμείνει εκεί. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αποδέσμευση 5 εκατ. ευρώ για το λαό του Κιργιστάν.