Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι κάτοχος μιας πολυτελούς βίλας στην ακτή της Τοσκάνης στην Ιταλία. Τη βίλα την έχει αγοράζει έναντι 3,8 εκατ. ευρώ και πλέον την νοικιάζει έναντι 50.000 ευρώ το μήνα.

Ads

Ωστόσο, δημοσίευμα στην Ιταλία αναφέρει πως η βίλα φέρεται να έχει νοικιαστεί σε Ρώσους τουρίστες. Η εφημερίδα Il Tirreno δημοσίευσε τον εντοπισμό μιας ενδιαφέρουσας ανάρτησης μέσω μιας σέλφι μιας Ρωσίδας γυναίκας στο πάρκο της βίλας Ζελένσκι, είδηση η οποία αρχικά κυκλοφορούσε ως φήμη στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης.

Η υπόθεση κίνησε και το ενδιαφέρον της εφημερίδας La Stampa, η οποία δημοσιεύει σχετικό ρεπορτάζ. Σύμφωνα με διαφόρους μάρτυρες, φαίνεται πως τον Αύγουστο υπήρχε μια ρωσόφωνη κυρία στον κήπο της βίλας Ζελένσκι «με όνομα, επώνυμο και ρωσικό αριθμό κινητού».

Σύμφωνα με την La Stampa, ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου ενοικίασης του ακινήτου, Claudio Salvini, έδωσε «αντιφατικές, καυτές απαντήσεις πριν χάσει την υπομονή του», εφόσον αρχικά δήλωσε πως «οι ένοικοι κατοικούν στο Λονδίνο» πριν διορθώσει τη δήλωσή του τονίζοντας πως οι ένοικοι «έχουν Ελβετικό διαβατήριο».

Ads

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Salvini δήλωσε πως «εάν κάποιος έχει ακούσει να μιλάνε ρωσικά σε αυτό το σπίτι, είναι επειδή ο ενοικιαστής μπορεί να είχε ρωσόφωνους επισκέπτες». Μια υπάλληλος του γραφείου τόνισε επίσης πως υπάρχει εντολή «να μην νοικιάσουμε σε Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους» διαβεβαιώνοντας πως «οι ένοικοι του Αυγούστου είχαν Ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της Ιταλικής εφημερίδας, αρχικά η βίλα έπρεπε να νοικιαστεί σε μια Κορεάτικη οικογένεια, η οποία όμως ακύρωσε την τελευταία στιγμή, με τον κίνδυνο να μείνει άδειο «τον πιο κερδοφόρο μήνα». Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί στο πρώτο αίτημα που έφτασε στο πρακτορείο, δηλαδή αυτό «ενός ζευγαριού με ένα μικρό παιδί, όλοι πιθανότατα με διπλά διαβατήρια».

Για λόγους προσωπικών δεδομένων, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι δεν κατάφεραν να δουν τα συμβόλαια ενοικίασης. Όμως ο Sergey Bashkyrtsev δήλωσε στην La Stampa την βεβαιότητά του πως «ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν ενημερώθηκε ποτέ για τους ενοίκους του σπιτιού του» αλλά και το γεγονός πως «οι ένοικοι δεν γνωρίζουν το όνομα του ιδιοκτήτη του σπιτιού».