Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δυόμισι ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Η αύξηση του πληθωρισμού κάνει περισσότερο πιθανό το σενάριο της αύξησης του βασικού δανειστικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες.

Ads

Ειδικότερα, τον Μάρτιο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στη Γερμανία έφθασε το 2,1%, ενώ τον Απρίλιο, ο ρυθμός του σε ετήσια βάση έφθασε το 2,4% εν μέσω της αύξησης του κόστους της ενέργειας. Οι τιμές πολλών βασικών προϊόντων διαμορφώνονται πλέον στο επίπεδο του Οκτωβρίου του 2008.

«Υφίσταται, πλέον, ένας έντονος κίνδυνος γιά πληθωρισμό στη Γερμανία», σχολίασε η οικονομολόγος της Commerzbank, Ούλρικε Ρόντορφ, μια από τους ειδήμονες που προέβλεπαν επιτάχυνση του γερμανικού πληθωρισμού τον τρέχοντα μήνα. Η ΕΚΤ έχει ήδη θέσει όριο για τα κράτη μέλη της 17μελούς ευρωζώνης ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση να μην υπερβαίνει το 2% .

Υπενθυμίζεται πως το βασικό δανειστικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει διαμορφωθεί στο 1,25% και πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί κατά ποσοστό 0,25%. Μάλιστα, αρκετοί εκτιμούν πως αυτή η αύξηση θα ανακοινωθεί είτε στην αρχή του Ιουνίου, είτε στην αρχή του Ιουλίου.

Ads

Σημειώνεται πως, σε αντίθεση με την ΕΚΤ, η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) άφησε αμετάβλητο στο εύρος 0%-0,25% το βασικό δανειστικό της επιτόκιο, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Νομισματικής επιτροπής της. Πρόκειται για το χαμηλότερο δανειστικό επιτόκιο σε ολόκληρη την μεταπολεμική περίοδο.