Η νέα ταινία της σειράς «Αγώνες Πείνας» βρίσκεται υπό ουσιαστική απαγόρευση από το στρατιωτικό καθεστώς της Ταϊλανδής που κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία την περασμένη άνοιξη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον «χαιρετισμό με τα τρία δάχτυλα».

Ads

 
Ο επαναστατικός χαιρετισμός του βιβλίου της Σούζαν Κόλινς «Αγώνες Πείνας» και της ομώνυμης σειράς ταινιών χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο αντίστασης των διαδηλωτών απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς της Ταϊλάνδης από τις πρώτες κιόλας ημέρες του πραξικοπήματος. 
 
Τώρα η νέα ταινία «Αγώνες Πείνας: Επανάσταση Μέρος 1» είναι γεγονός. Μεγάλη αλυσίδα κινηματογράφων στη χώρα ανακοίνωσε ότι δεν θα προβάλει τη νέα ταινία της σειράς γιατί: «αισθανόμαστε ότι οι κινηματογράφοι μας χρησιμοποιούνται για πολιτικές κινήσεις».
 
Μια φοιτητική οργάνωση που τάσσεται κατά του στρατιωτικού καθεστώτος αγόρασε εκατοντάδες εισιτήρια για την πρεμιέρα της ταινίας και τα προσέφερε δωρεάν σε όσους ήθελαν να τη δουν, εάν απαντούσαν στην ερώτηση: «Με ποιους τρόπους η Κάπιτολ (σ.σ. πόλη δράσης της ταινίας) μοιάζει με την Μπανγκόκ;».
 
Ο κινηματογράφος ακύρωσε την προβολή, έχοντας δεχθεί τηλεφώνημα από την αστυνομία. Αργότερα, πάντως, αρνήθηκε ότι δέχθηκε πιέσεις να αποσύρει την ταινία.
 
Ωστόσο, ήδη πέντε φοιτητές συνελήφθησαν καθώς έκαναν το χαιρετισμό σε μια από τις δημόσιες συγκεντρώσεις του δικτάτορα Στρατηγού Πραιούθ Τσαν-ότσα. Οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια ημέρα και κλήθηκαν να δώσουν αναφορά στον στρατό το επόμενο πρωί. Άλλα έντεκα άτομα συνελήφθησαν την Τετάρτη, επειδή εξέφρασαν τη στήριξή τους στους πέντε συλληφθέντες.

image
 
Μία ημέρα αργότερα, μία φοιτήτρια τέθηκε υπό κράτηση επειδή χρησιμοποίησε τον χαιρετισμό μπροστά σε αφίσα της ταινίας έξω από εμπορικό κέντρο, ενώ άλλοι δύο φοιτητές που βρίσκονταν έξω από συνοικιακό σινεμά τέθηκαν υπό κράτηση και ανακρίθηκαν.
 
«Η ταινία αντανακλά αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία μας… Όταν ο κόσμος βρίσκεται υπό καταπίεση για ορισμένο χρόνο, επιθυμούν να αντισταθούν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους. Το να μπορείς να πηγαίνεις σινεμά είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Είμαι σήμερα εδώ για να προστατέψω τα δικαιώματα μου» δήλωσε μια φοιτήτρια που διαδήλωνε έξω από κινηματογράφο κατά της λογοκρισίας.
 
Από την πλευρά του ο δικτάτορας Πραιούθ Τσαν-ότσα, ενώ αρχικά δήλωσε ότι δεν τον απασχολεί ο χαιρετισμός αργότερα επανήλθε με προειδοποιήσεις. «Δεν ξέρω εάν είναι παράνομο ή όχι, αλλά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον τους» υποστήριξε για τους διαδηλωτές. Αρνήθηκε, πάντως, ότι έχει σχέση με την απόφαση κινηματογράφων να μην προβάλλουν την ταινία.