Κάνει τα πάντα ώστε κανείς να μην σταματήσει το Brexit.

Ads

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μίλησε με την βασίλισσα Ελισάβετ και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο κατά την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, ο Αγγλος πρωθυπουργός επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να σταματήσει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, η οποία θα μπορούσε να αναχαιτίσει το άτακτο brexit, που πλέον φαντάζει πολύ πιθανό.

Συγκεκριμένα ο Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική περίοδος θα ανασταλεί κατά την διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, που έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια… με ή χωρίς συμφωνία. 

«Οι βουλευτές θα έχουν όλο τον χρόνο να συζητήσουν», πρόσθεσε σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky, την ώρα που η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου προκάλεσε την πτώση της λίρας και τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Παρά τη γενική κατακραυγή για πραξικόπημα από την αντιπολίτευση και πολίτες που δημιούργησαν στα social media το #StopTheCoup, η βασίλισσα ενέκρινε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον και σε σχετική ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου.

Ads

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να λογοδοτήσει για την απόφασή του και επιπλέον με επιστολή του προς την Βασίλισσα Ελισάβετε εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις κινήσεις του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας ζητώντας να συναντηθεί μαζί της.  Την ανησυχία του εξέφρασε με επιστολή προς την βασίλισσα και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών

«Πρέπει να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο – όχι κλείνοντας το κοινοβούλιο, αλλά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις… Οταν το κοινοβούλιο θα συνέλθει βάσει του χρονοδιαγράμματός του για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του σε κάποια στιγμή», υπογράμμισε ο Κόρμπιν και έκανε λόγο για «σκάνδαλο και απειλή προς τη Δημοκρατία». «Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία», τόνισε. 

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου. «Οποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του». «Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας.

Ο Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε: «… ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή». «Δεν έχουμε μία “νέα κυβέρνηση”. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», είπε ο Τομ Γουότσον, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος.

«Είναι σκανδαλώδες ότι το κοινοβούλιο θα κλείσει σε μία στιγμή κρίσης καθώς έχουμε μπροστά μας την έξοδο χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία δεν υπάρχει εντολή. Η δημοκρατία μας κινδυνεύει από έναν αδίστακτο πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη από λιγότερα από εκατό χιλιάδες κομματικά μέλη», δήλωσε η βουλευτής Αννα Σούμπρι επικεφαλής του Change UK. «Θα αποτελέσει συνταγματικό σκάνδαλο αν το κοινοβούλιο εμποδισθεί να ελέγξει την κυβέρνηση σε μία στιγμή εθνικής κρίσης. Βαθιά αντιδημοκρατικό», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.