Μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, που διαχειριζόταν το Brexit, απολάμβανε της υποστήριξης του βρετανικού κοινού, παρά τα όσα έκανε. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δημοσκόπησεων της Europe Elects υποδηλώνουν ότι ο «μήνας του μέλιτος» ψηφοφόρων και Συντηρητικού Κόμματος τελείωσε.

Ads

Η αιτία είναι η υπόθεση Partygate, στην οποία ο Τζόνσον και το επιτελείο του κατηγορούνται ότι παραβίασαν αρκετούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση κατά της πανδημίας.

Το Βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα έχει πέσει στο 31%, από 44% που ήταν στις εκλογές του 2019, δηλαδή την πρώτη και, μέχρι στιγμής, τη μόνη ουσιαστική εκλογική μάχη που έδωσε ο Τζόνσον.

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, υπό τον Keir Starmer, βρίσκεται τώρα στο 41%, πολύ πιο πάνω από το 32% που έλαβε το 2019 υπό τον Jeremy Corbyn. Αυτό το προβάδισμα των 10 μονάδων είναι αρκετά σημαντικό, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προσφέρει στους Εργατικούς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ads

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που είναι φιλοευρωπαίοι, βρίσκονται στο 11%, το ίδιο περίπου ποσοστό που είχαν αποσπάσει και το 2019. Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα  (SNP) και οι Πράσινοι βρίσκονται και οι δύο στο 5%.

Μια δημοσκόπηση για την Daily Telegraph διαπίστωσε τον Ιανουάριο ότι το SNP, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, θα μπορούσε να κερδίσει και τις 59 έδρες στο κοινοβούλιο της Σκωτίας – ένα ιστορικό ρεκόρ. Ωστόσο, λόγω του δυσανάλογου εκλογικού συστήματος, οι Πράσινοι θα λάμβαναν μόνο μία έδρα σύμφωνα με αυτό το μοντέλο. Το δεξιό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται στο 3%, χωρίς να προβλέπεται ότι θα κερδίσει έδρες.

Το ουαλικό κόμμα ανεξαρτησίας Plaid Cymru παίρνει αμελητέο ποσοστό, αλλά προβλέπεται να λάβει από 1 –σύμφωνα με τους The Times- έως πέντε έδρες –σύμφωνα με την The Daily Telegraph-, ανάλογα με το εκλογικό μοντέλο. Το 2019, πάντως, το κόμμα έλαβε τέσσερις έδρες.

Οι δημοσκοπήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν περιλαμβάνουν τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις ενόψει των περιφερειακών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο δείχνουν ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στην ενοποίηση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της δύναμής του.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Lucid Talk δείχνει ότι ο μόνος κερδισμένος από την πτώση του DUP είναι το κόμμα Παραδοσιακή Ενωτική Φωνή (TUV), που είναι κατά της Ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και επίσης αντιτίθεται στην επανένωση με το υπόλοιπο νησί. Το TUV έχει δει τη δύναμή του να αυξάνεται από 2% σε λίγο πιο πάνω από 10%.

image