Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον τυφώνα Γκόνι που χτύπησε τις Φιλιππίνες εχθές, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον δεκαπέντε έως τώρα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ricardo Jalad , εκπρόσωπο του συμβουλίου διαχείρισης φυσικών καταστροφών των Φιλιπίννων (NDRMC), “ο αριθμός όσων έχουν επηρεαστεί έως τώρα ανέρχεται σε 2.068.085 ανθρώπους – 372. 653 οικογένειες”. Ο τυφώνας, ο οποίος χτύπησε κυρίως τις δυτικές περιοχές της ασιατικής χώρας, κατευθυνόταν με ταχύτητα που ανήλθε ακόμη και στα 225 χιλιόμετρα την ώρα και αυτήν την στιγμή κατευθύνεται προς το Λάος και το Βιετνάμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNN, ανάμεσα στους αγνοούμενους από τον τυφώνα είναι και ένα 5χρονο αγόρι, ενώ τουλάχιστον 2.400 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Στην περιοχή Catanduanes των 275.000 κατοίκων, όπου έως τώρα χτυπήθηκε περισσότερο, κόπηκε εντελώς το ρέυμα.

Ο τυφώνας Γκόνι, αποτελεί τον πιο ισχυρό τυφώνα που έχει παρατηρηθεί φέτος παγκοσμίως και τον ισχυρότερο από το 2016 που έχει χτυπήσει τη χώρα των Φιλιππίνων. Αξίζει να σημειωθεί πως , σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η South China Morning Post, λόγω έγκαιρης προειδοποίησης για τον τυφώνα, αποθηκεύτηκαν ποσότητες ρυζιού που ανέρχονται σε 1.7 εκατομμύρια τόνους.

Ads

Βέβαια, οι τυφώνες όπως και οι μουσώνες δεν αποτελούν σπάνια καιρικά φαινόμενα για τις χώρες της Ασίας. Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο Guardian, τυφώνας είχε χτυπήσει και πάλι τις Φιλιππίνες πριν από μια εβδομάδα, με απολογισμό 22 νεκρούς.

Όμως, κυρίως οι κάκιστες εγκαταστάσεις στις οποίες κατοικεί (τουλάχιστον) το 25% των πολιτών των Φιλιππινών (περίπου στα 25 εκατομμύρια), που ζει κάτω από το όριο φτώχειας, αλλά και η πανδημία του COVID-19, καθιστούν ακόμα χειρότερη την κατάσταση.

image

image

image