Έγγραφα με αναφορές πολιτών προς το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας για εμφανίσεις UFO είδαν το φως της δημοσιότητας. Χιλιάδες σελίδες παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Άμυνας και είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, σύμφωνα με μία μαρτυρία, ο ίδιος ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε ζητήσει να μείνει μυστική μία αναφορά εμφάνισης ΑΤΙΑ για να μην δημιουργηθεί «μαζικός πανικός».

Ads

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο εγγονός ενός από τους προσωπικούς φρουρούς του Τσόρτσιλ, που είχε ακούσει σχετική συζήτηση, αναφέρει ότι ο Τσόρτσιλ είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό στρατηγό Ντουάιτ Ντ. Αϊζενχάουερ για να συζητήσουν ένα συμβάν κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ένα αεροσκάφος της RAF επιστρέφοντας από βομβαρδισμό συνάντησε ένα UFO.

Οι πιλότοι ανέφεραν ότι είχε απίστευτη ταχύτητα και έκανε ιδιαίτερους ελιγμούς. Λέγεται ότι τότε συμφώνησαν να αποκρύψουν τις πληροφορίες για να μην δημιουργηθεί «μαζικός πανικός» και να μην κλονιστεί η πίστη των πολιτών στον θεό, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ωστόσο, υπάλληλοι του υπουργείου Άμυνας ερευνώντας αυτή τη μαρτυρία δεν βρήκαν την αντίστοιχη αναφορά στα αρχεία. Όμως, σημειώνουν, αρκετά έγγραφα έχουν καταστραφεί. Ο εγγονός του φρουρού του Τσόρτσιλ πάντως, υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμα και φωτογραφίες που τράβηξαν οι χειριστές του αεροσκάφους.

Τα αρχεία δείχνουν επίσης ότι οι εμφανίσεις των UFO απασχόλησαν πολύ τη βρετανική πολιτική ηγεσία στη δεκαετία του 1950, η οποία είχε ζητήσει να λαμβάνει εβδομαδιαίες αναφορές εμφανίσεων. Τις αναφορές είχε αναλάβει να ετοιμάζει κοινή επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση για ζητήματα άμυνας και πληροφοριών.

Ads

Σύμφωνα με την Guardian, η RAF πραγματοποιούσε κάθε χρόνο περίπου 200 επιχειρήσεις αναγνώρισης άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων, τα οποία αποδεικνύονταν συνήθως σοβιετικά κατασκοπευτικά ή αναγνωριστικά αεροσκάφη. Έξαρση σημειώθηκε το 1996, όταν ιδιαίτερα δημοφιλής ήταν η σειρά X-Files. Εκείνη τη χρονιά υποβλήθηκαν 600 αναφορές, σε αντίθεση με το μέσο όρο άλλων ετών που είναι 240.

Τα αρχεία μπορεί να διαβάσει κανείς στην παρακάτω διεύθυνση: https://ufos.nationalarchives.gov.uk/ Αποτελούνται από περίπου 5.000 σελίδες και θα είναι διαθέσιμα όλο τον Αύγουστο.