Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπογράφοντας, την Πέμπτη,  εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιριών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελεξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

Ads

Πρόκειται για την προεδρική απάντηση στην πρόσφατη επισήμανση του Twitter σε δύο αναρτήσεις του Τραμπ, ότι είναι «παραπλανητικές» και ότι οι χρήστες πρέπει να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών αυτών των αναρτήσεων.

Όπως αναμενόταν, η παραπάνω αντίδραση του Twitter έκανε έξω φρενών τον Τραμπ, ο οποίος, με δύο νέες αναρτήσεις του στο Twitter, κατήγγειλε ότι η διεύθυνση του ιστότοπου απειλεί την «ελευθερία του λόγου», κάτι που «εγώ, ως πρόεδρος, δεν θα επιτρέψω να γίνει!».

Την επομένη επανήλθε απειλώντας να επιβάλει κανονιστικές ρυθμίσεις ή να κλείσει εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο, ο Τραμπ επανέλαβε τις κατηγορίες του για πολιτική προκατάληψη αυτών των ιστότοπων και έγραψε στο Twitter: «Οι ρεπουμπλικάνοι αισθάνονται πως οι Πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αποσιωπούν πλήρως τις συντηρητικές φωνές. Θα επιβάλουμε αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις ή θα τους κλείσουμε, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό».

Ads

Αυτό και έκανε την Πέμπτη: «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους», δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο όταν υπέγραψε αυτό το διάταγμα που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα».

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο», είπε.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.