Την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ φέρεται να είχε αποφασίσει τον Ιούλιο του 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, που  κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Ads

Σύμφωνα με την εκδοχή του Μπόλτον για όσα συνέβησαν στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που είχε σημαδευτεί από εντάσεις εξαιτίας των αμυντικών δαπανών των ευρωπαίων εταίρων της Ουάσινγκτον, ο Τραμπ ήταν έξω φρενών με την Γερμανία, διότι δεν πλησίαζε καν το συμφωνημένο επίπεδο – στόχο για τις στρατιωτικές της δαπάνες, το 2% του ΑΕΠ, αλλά και για την κατασκευή του Nord Stream 2, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όπως γράφει στο βιβλίο του «The Room Where it Happened» ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, για τον Τραμπ, χώρες όπως η Γερμανία που δεν έχουν ακόμη επιτύχει τον στόχο του 2% «μας οφείλουν πάρα πολλά χρήματα», όπως είχε πει δημοσίως όταν επισκέφθηκε την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον Ιούλιο του 2018. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δεν «οφείλουν» τίποτα είχε προσθέσει, πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, με την προκλητική δήλωση ότι «η Γερμανία ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναρωτιόταν για ποιο λόγο, ενώ η Ουάσινγκτον έχει αναπτύξει στρατεύματα στο ευρωπαϊκό έδαφος εναντίον της Ρωσίας, η Ευρώπη αυξάνει τις αγορές υδρογονανθράκων από τη Μόσχα, γράφει ακόμη ο Μπόλτον στο βιβλίο του.

Ads

«Ως την 1η Ιανουαρίου, όλα τα κράτη (μέλη) θα πρέπει να δεσμευθούν στο 2% και θα σβήσουμε τις αναδρομικές οφειλές ή θα αποχωρήσουμε και δεν θα υπερασπιστούμε όποιον δεν το έχει εκπληρώσει», φέρεται να είχε πει ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Μπόλτον.

Παράλληλα, φέρεται να είχε επιχειρηματολογήσει πως δεν θα αφήσει τη χώρα του «σε ένα NATO τα κράτη μέλη του οποίου πληρώνουν δισεκατομμύρια στη Ρωσία. Θα φύγουμε αν κλείσουν τη συμφωνία για τον αγωγό. Δεν θα συγκρουόμαστε με κάποιον που πληρώνουν».

Η οργή του Ντόναλντ Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών – μελών του NATO έχει διαμορφώσει σε μεγάλη βαθμό την πολιτική του στη Γηραιά Ήπειρο, αν και δεν έκανε ποτέ πράξη την απειλή του να αποχωρήσει από τη διατλαντική συμμαχία. Η σύνοδος εκείνη τερματίστηκε με τον Τραμπ να εκφράζει τον σεβασμό και την προσήλωση του στο NATO, αλλά ταυτόχρονα να ασκεί πίεση στα κράτη μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους.

Πρόσφατα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα μειώσει κατά 10.000 τους Αμερικανούς στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στη Γερμανία. Αναμένεται εξάλλου να τεθούν σε εφαρμογή νέες κυρώσεις σε βάρος εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο του Nord Stream 2.

Ο Αντρέι Ντούντα, ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας, αναμένεται εντός της εβδομάδας στον Λευκό Οίκο, όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσει με τον Τραμπ την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα του.