Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, αλλά και των Δημοκρατικών, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να προσπαθεί να «φρενάρει» τις κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400.

Ads

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά από συνάντηση 70 λεπτών, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών με τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, ζήτησε να του δώσουν περιθώριο ελιγμών, όσον αφορά την απάντηση που θα δώσει η Ουάσινγκτον στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Φέρεται να τους τόνισε μάλιστα, ότι δεν επιθυμεί να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα, σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο λόγος που τηρεί αυτή τη στάση είναι ότι πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίτευξη μιας λύσης που θα χαλιναγωγήσει καλύτερα την Τουρκία, από ό,τι θα γινόταν με την επιβολή μέτρων. Η Washington Post σε δημοσίευμα της αναφέρει μάλιστα ότι ο Τραμπ πρόκρινε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αντί για επιβολή κυρώσεων.

Βέτο υπέρ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ads

Στο μεταξύ, ο Τραμπ έθεσε βέτο  στα σχέδια νόμου που είχαν σκοπό να εμποδίσουν πωλήσεις όπλων, κυρίως πυρομαχικών ακριβείας, στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Έτσι η Γερουσία θα ψηφίσει ξανά εντός ημερών για το ζήτημα.