«Αποκλείστηκε» από το καθημερινό προεδρικό μπρίφινγκ ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ, και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου μέχρι τώρα.

Ads

Οπως είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να επιβάλει μεγαλύτερη πειθαρχία στο ποιος θα έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι ο Κούσνερ, που είναι στενός σύμβουλος του Τραμπ και εδώ και έναν χρόνο είχε μόνο μια προσωρινή άδεια διαβαθμισμένης ασφάλειας για να χειρίζεται απόρρητα έγγραφα αποκλείστηκε από το μπρίφινγκ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας τρίτος αξιωματούχος, που ζήτησε επίσης να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν πρόσφατα παρείχε νέες πληροφορίες στον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν οι οποίες οδήγησαν στον αποκλεισμό του Κούσνερ μέχρι να λάβει την άδεια διαχείρισης απορρήτων. Δεν αποσαφηνίστηκε τι αφορούσαν αυτές οι πληροφορίες.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο βασικός λόγος για τον μερικό αποκλεισμό του Κούσνερ είναι το γεγονός ότι αρκετοί αξιωματούχοι ξένων χωρών (ΗΑΕ, Κίνα, Ισραήλ, Μεξικό) εκτιμούν ότι ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επηρεαστεί εύκολα εξαιτίας των επιχειρηματικών χρεών του, αλλά και της απειρίας του.

Η πρόσβαση του Κούσνερ σε ευαίσθητες πληροφορίες έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης εδώ και πολύ καιρό, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι είχε επαφές με υψηλά ιστάμενους Ρώσους αξιωματούχους.