Φωτιές στην Μέση Ανατολή ανάβει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αναγνώρισε κι επίσημα με την υπογραφή του, την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψώματα του Γκολάν.
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα πως η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει ένα επίσημο έγγραφο για να κωδικοποιήσει την υποστήριξη της προσάρτησης από το Ισραήλ του στρατηγικής σημασίας οροπεδίου, το οποίο κατέλαβε από τη Συρία με τον πόλεμο του 1967.
Τελικά το είπε και το έκανε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε σήμερα το σχετικό διάταγμα στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο.
Την ίδια στιγμή το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα, ως αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτα εναντίον του Τελ Αβίβ. Με την αφορμή αυτή ο Τραμπ επισήμανε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να λαμβάνει υπόψη «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», χαρακτηρίζοντας «αξιοκαταφρόνητη επίθεση» τη ρίψη μιας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Έχω ένα απλό μήνυμα να απευθύνω στους εχθρούς του Ισραήλ: θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπερασπιστούμε τον λαό μας και το κράτος μας» σημείωσε από τον Λευκό Οίκο ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι το Γκολάν που ελέγχεται από το Ισραήλ αποτελεί κατεχόμενο έδαφος.
Πριν δύο εβδομάδες, στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρώτη φορά δεν χαρακτήρισε τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν περιοχή «κατεχόμενη από το Ισραήλ», αλλά μια περιοχή «ελεγχόμενη από το Ισραήλ».
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η Συρία χαρακτήρισε την αμερικανική κίνηση ως «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα εδάφη. «Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας. «Η απόφαση αυτή… καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων», σημείωσε επίσης.
Η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, διατύπωσε σήμερα τους φόβους της για ένα «νέο κύμα εντάσεων» στη Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Η Τουρκία θεωρεί την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν «απαράδεκτη» και θα αναλάβει δράση κατά της απόφασης αυτής, μεταξύ άλλων ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι «σαφής ότι το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού. «Η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών στο Γκολάν αντικατοπτρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει» επισήμανε.
Η κατάληψη των υψωμάτων του Γκολάν
Στις 9 Ιουνίου 1967, το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση κατά των συριακών θέσεων στα υψώματα του Γκολάν. Μετά από μια σκληρή μάχη, οι Ισραηλινοί κατορθώνουν να διασπάσουν το μέτωπο και να διεισδύσουν στα συριακά μετόπισθεν. Την ακριβώς επόμενη ημέρα, συνεχίζεται η ολοκληρωτική κατάληψη των υψωμάτων του Γκολάν από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι Σύριοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πολεμική προσπάθεια και τίθεται σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών έχει μόλις τελειώσει.
Όπως υπενθυμίζει το Ιστορικό Λεύκωμα της «Καθημερινής», έξι ημέρες πριν, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει γενική επίθεση εναντίον αιγυπτιακών, ιορδανικών και συριακών αεροδρομίων και της ιρακινής βάσης της Χαμπανίγια. Η σύρραξη που ακολουθεί καταλήγει στον στρατιωτικό θρίαμβο του Ισραήλ, τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τεράστιες καταστροφές και την κατάκτηση αραβικών εδαφών, που οδηγεί σε έναν επί δεκαετίες κύκλο βίας και αίματος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και καθιστά την επίτευξη ειρήνης άπιαστο όνειρο.
Του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967 είχαν προηγηθεί σειρά συγκρούσεων που ξεκινούν ήδη από το 1966. Η ίδρυση του εβραϊκού κράτους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε περιοχή όπου κατοικούσαν Άραβες, μετατρέπει τους Παλαιστίνιους σε υπόδουλους πρόσφυγες στην ίδια τους τη γη.
Μετά τη λήξη του Πολέμου των Έξι Ημερών, το Ισραήλ ολοκληρώνει τη διοικητική απορρόφηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, παρά τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και εκ μέρους των ΗΠΑ, που αρνούνται να αναγνωρίσουν την ισραηλινή απόφαση. Η ολοκλήρωση της κατάληψης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είχε ολοκληρωθεί το βράδυ της 4ης ημέρας του πολέμου, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν την τελική τους επίθεση κατά των ιορδανικών δυνάμεων από τις πύλες του Αγίου Στεφάνου και της Σιών.
Παράλληλα, το κράτος του Ισραήλ εγκαθιστά το κατοχικό καθεστώς στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι καταφεύγουν από τη δυτική Όχθη στην Ιορδανία, ωστόσο ένα εκατομμύριο ανθρώποι θα παραμείνουν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη. Στους 70.000 Άραβες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ παρέχεται η ισραηλινή υπηκοότητα. Οι υπόλοιποι, όμως, θα ζήσουν έκτοτε υπό καθεστώς ημιαιχμαλωσίας στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ από τους πρώτους μήνες της λήξης του πολέμου θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τους εβραϊκούς εποικισμούς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >