Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία της CIA, σχολιάζοντας έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας που αναφέρει πως η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές επιδιώκοντας να τον ενισχύσει.

Ads

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο Fox News, έκανε λόγο για «γελοίους ισχυρισμούς», ενώ σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Φανταστείτε (τι θα γινόταν) εάν τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν αντίθετα και προσπαθούσαμε ΕΜΕΙΣ να παίξουμε το χαρτί Ρωσία/CIA. Τότε όλοι θα μιλούσαν για θεωρία συνωμοσίας!»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναρωτήθηκε, επίσης, για ποιο λόγο οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έγιναν γνωστοί πριν τις εκλογές. «Εάν δεν πιάσετε τους χάκερ στα πράσα είναι πολύ δύσκολο να βρείτε ποιος κάνει την κυβερνοεπίθεση. Γιατί δεν είχε γίνει αυτό γνωστό πριν τις εκλογές;» αναρωτήθηκε σε άλλη ανάρτησή του.

Τον Οκτώβριο το FBI είχε σημειώσει ότι πιστεύει πως η Ρωσία κρυβόταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, την Παρασκευή η CIA ανακοίνωσε πως στόχος της Ρωσίας ήταν να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί.

Ads

Τουλάχιστον 10 μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων, που καλείται να εκλέξει στις 19 Δεκεμβρίου τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ζήτησαν με επιστολή τους ενημέρωση από αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τους πιθανούς δεσμούς του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.

Πάντως οι εννέα από τους 10 εκλέκτορες είναι Δημοκρατικοί. Μόνος Ρεπουμπλικάνος που υπέγραψε την εν λόγω επιστολή είναι ο Κρις Σάπραν από το Τέξας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας ότι δεν είναι ικανός να αναλάβει τα καθήκοντα του επικεφαλής του κράτους. Το Κολέγιο των Επιτρόπων έχει 538 μέλη, εκ των οποίων 306 έχουν εκλεγεί για να ψηφίσουν τον Τραμπ και 232 για να ψηφίσουν την Κλίντον.