Ένας φαινομενικά φτωχός και πολύ λυπημένος ηλικιωμένος φεύγει από το Δικαστήριο. Κρατά στα χέρια του ένα μεγάλο κουτί: Τα οστά του γιου του που σκοτώθηκε πριν από επτά χρόνια στο Ντιγιαρμπακίρ…

Ads

image

«Στις 30 Αυγούστου, ήμουν στο δικαστήριο στο Ντιγιαρμπακίρ (Νοτιοανατολικά), για να παραλάβω τη σορό του γιου μου που σκοτώθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2016 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του τουρκικού στρατού στην κεντρική συνοικία Σουρ. Πίστευα ότι μπορούσα να πάρω το φέρετρο από το νεκροτομείο. Δεν υπήρχε δικαστής ή Εισαγγελέας. Μόνο ένας υπάλληλος που βγήκε από την ντουλάπα και μου έδωσε αυτό το κουτί που περιείχε τα οστά του σκοτωμένου γιου μου. Δεν το περίμενα αυτό. Η όρασή μου θόλωσε, η αναπνοή μου κόπηκε, εκείνη τη στιγμή νόμιζα ]ότι ολόκληρη η πόλη του Ντιγιαρμπακίρ έπεφτε στο κεφάλι μου», είπε ο Αλί Ριζά Αρσλάν, ο πατέρας του Χακάν. Ήρθε από το Ερζουρούμ (Ανατολικά), για να αναζητήσει τη σορό του γιου του και ήθελε ένα νεκροταφείο για αυτόν.

Όπως αρκετές δεκάδες -κυρίως κουρδικές – οικογένειες, οι γονείς στην Τουρκία αναζητούν τις σορούς των γιων ή των θυγατέρων τους που σκοτώθηκαν από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ή τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατά της κουρδικής εξέγερσης, ειδικά στα Ανατολικά και Νοτιοανατολικά της χώρας τουλάχιστον από το 1984, όταν άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ του ΡΚΚ και του τουρκικού στρατού.

Ads

Στις 2 Δεκεμβρίου 2015, η κυβέρνηση του Ερντογάν κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας και ξεκίνησε μια σημαντική επιχείρηση «κάθαρσης» στην ιστορική συνοικία Σουρ. Ο στρατός, η χωροφυλακή, η αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις πίστευαν ότι «οι αυτονομιστές τρομοκράτες του ΡΚΚ» οργανώνονταν σε αυτήν τη γειτονιά με τα μικρά σοκάκια και τα διώροφα σπίτια της. Αρκετές εκατοντάδες Κούρδοι ένοπλοι μαχητές και δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης που διήρκεσε αρκετούς μήνες στο Ντιγιαρμπακίρ, μία πόλη των 9.000 και πλέον ετών.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ πώς πήρα αυτό το κουτί, πώς έφυγα από το δικαστήριο», προσθέτει ο πατέρας Αρσλάν. Εξιστόρησε, επίσης, όλες τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που έχει κάνει τα τελευταία εφτά χρόνια, για να αποκτήσει τη σορό του γιου του. Αναζήτηση στα νεκροτομεία, αναζήτηση κάτω από τα συντρίμμια, αναφορές, εξετάσεις αίματος, εξέταση DNA … κλπ.…

Ο Χακάν Αρσλάν, που γεννήθηκε το 1992, ήταν μέλος της πολιτοφυλακής του PKK, σύμφωνα με τη δήλωση αυτής της οργάνωσης.Οι γονείς του δεν είχαν νέα του από το Δεκέμβριο του 2015, όταν μία προεκλογική συγκέντρωση του «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών» (HDP) δέχθηκε επίθεση με βόμβες πιθανότατα από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Η επιχείρηση «κάθαρσης» του Σουρ είχε τότε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως στους ακαδημαϊκούς που είχαν δημοσιεύσει την περίφημη αναφορά με τίτλο «Δεν θα είμαστε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα». Έτσι γεννήθηκε το κίνημα «Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη», η συντριπτική πλειονότητα των μελών του οποίου δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και απολύθηκαν από τις Σχολές τους.

Ένα Κράτος που επιστρέφει σε ένα κουτί τα οστά ενός πολίτη στον πατέρα του έχει, επίσης, εγείρει πολλές διαμαρτυρίες και αγανάκτηση/οργή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιαρμπακίρ έκανε μήνυση εναντίον της τοπικής Εισαγγελίας για «παραβίαση των κανόνων και του σεβασμού ως προς τους νεκρούς».

«Σε αυτό το κουτί βρίσκεται όλο το παρελθόν και όλο το μέλλον της Τουρκίας», γράφει ο Αλί Ντουράν Τοπούζ, διευθυντής Εκδόσεων του σταθμού «Arti TV» και του ειδησεογραφικού ιστότοπου «Arti Gercek». «Όταν το δικαίωμα στη ζωή δεν γίνεται σεβαστό από το Κράτος, την Πολιτεία, δεν γίνεται επίσης σεβαστό το δικαίωμα να ταφεί κανείς με αξιοπρέπεια», παρατηρεί η Όγια Μπαϊντάρ, αρθρογράφος της ειδησεογραφικής διαδικτυακής εφημερίδας «T24».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικαστικές Αρχές της Τουρκίας επιστρέφουν τη σορό ενός πολίτη της στους γονείς του με αυτόν τον άθλιο τρόπο. Τον Απρίλιο του 2020 η σορός, τα οστά, μάλλον, του Αγκίτ Ιπέκ, ενός ένοπλου μαχητή του ΡΚΚ, στάλθηκαν στην οικογένειά του ταχυδρομικά!

Ο αγώνας στο όνομα της «Ενότητας του Έθνους και του Κράτους» της Άγκυρας συνεχίζεται από το 1925, όταν οι Κούρδοι εξεγέρθηκαν για πρώτη φορά. 

image

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr τις εξελίξεις στην Τουρκία.