Στη δεκαετία του ’90, ο υπόκοσμος της Σερβίας κυβερνούσε υπό καθεστώς ατιμωρησίας. Τα μέλη του συσσώρευσαν τεράστιες περιουσίες και κατέληξαν να γίνουν πρότυπα στιλ. Σήμερα όμως είναι όλοι νεκροί – εκτός από έναν. Ο 40χρονος σήμερα Kristijan Golubovic λέει ότι του αρέσει να παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Ρομπέν των Δασών. «Ποτέ δεν ενόχλησα φτωχούς μανάβηδες» λέει, ενώ βρίσκεται στο ευρύχωρο σπίτι του στα προάστια του Βελιγραδίου. Όταν έκλεβε, επέλεγε μαγαζιά με κορυφαίες φίρμες που απευθυνόταν μοναχά στους πλούσιους.

Ads

Ο διάσημος Σέρβος εγκληματίας βγήκε από τη φυλακή πριν από ένα χρόνο και λέει ότι έκτοτε έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του στη συμμετοχή σε τουρνουά του αποκαλούμενου «ultimate fighting». Πρόκειται για τουρνουά αγώνων πάλης μεταξύ ατόμων με γνώσεις διαφορετικών πολεμικών τεχνών. Η παρουσία του σε αυτούς τους αγώνες προσελκύει σημαντικό πλήθος κόσμου.

Πέρασε έξι χρόνια στη φυλακή για εκβιασμό και παράνομη κατοχή όπλου. Για να επιβιώσει στη φυλακή χρειάστηκε να παλέψει- όταν σηκώνει την μπλούζα του μπορεί να δει κανείς δεκάδες ουλές στον κορμό του, ενώ στον δεξί του αγκώνα υπάρχει σφηνωμένη μια σφαίρα των 9mm. Στο σαλόνι του, μπορεί να δει στην οθόνη την εικόνα από 9 κάμερες ασφαλείας. Φύλακας ασφαλείας και σκυλιά στον κήπο.

Ελεύθερος πλέον, εμφανίζεται ξανά στις σελίδες των περιοδικών για το χώρο της διασκέδασης. Παραχώρησε μια δίωρη συνέντευξη η οποία προβλήθηκε από το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας ενώ απολαμβάνει λατρείας στο Facebook.
Ο Golubovic σήμερα δίνει συμβουλές μέσω email στους θαυμαστές του. «Πολλοί μου ζητάνε να γίνω νονός του παιδιού τους» λέει. Αυτή την εποχή αναζητά χώρο για να εκθέσει μια σειρά σκίτσων τα οποία δημιούργησε στη φυλακή ενώ έχει ήδη δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του τα πρώτα κεφάλαια της αυτοβιογραφίας του.

Ads

Παρόλα αυτά, η σημερινή δημοτικότητα του Golubovic είναι απλά η μακρινή ηχώ από μια περασμένη εποχή. Είναι το μοναδικό μέλος μιας γενιάς εγκληματιών οι οποίοι έκαναν ελεύθερα το δικό τους τη δεκαετία του ’90, όταν η Γιουγκοσλαβία διαλυόταν και το καθεστώς του Slobodan Milosevic προσλάμβανε ληστές τραπεζών και χούλιγκανς για να κάνει τις χειρότερες δουλειές του.

Ο σκηνοθέτης Janko Baljak γύρισε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Vidimo se u Citulji», τα χρόνια 1994 – 1996, για τον σερβικό υπόκοσμο. Σε αυτό μπορεί κανείς να δει τον Golubovic, με 12 κιλά χρυσές αλυσίδες γύρω από το λαιμό του να συζητά τη ζωή του, τη «δουλειά», τους κινδύνους που ακολουθούν. Εξηγεί γιατί η αστυνομία είναι διεφθαρμένη και ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Σερβίας καθιστούν αδύνατη μια κανονική ζωή. Πολλά παιδιά που μεγάλωναν εκείνα τα χρόνια θεωρούσαν τους εγκληματίες σούπερ ήρωες.

Σήμερα λέει ότι αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για να αποτραπεί η νεολαία από το να εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες. «Νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν όπως αυτό που ήμουν εγώ, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει, ο νόμος επέστρεψε στη Σερβία». Η αστυνομία δεν είναι πια τόσο διεφθαρμένη ενώ οι όσοι από τη γενιά του πέτυχαν, είναι πιο έξυπνοι πλέον, δεν δείχνουν τα πλούτη τους και επενδύουν τα παράνομα αποκτημένα κέρδη τους σε νόμιμες επιχειρήσεις.

Ο σκηνοθέτης Baljak γελάει όταν ακούει τις δηλώσεις του Golubovic, λέει ότι δεν πιστεύει ούτε λέξη. Ο Golubovic, λέει, όχι μόνο μοιάζει με κινηματογραφικό αστέρα αλλά έχει επίσης δει αρκετά γουέστερν και συμπεριφέρεται όπως κάνουν σε αυτά. Μετά το Vidimο, το κοινό ζήτησε και τη συνέχειά του. Αλλά ο Baljak λέει ότι είναι αδύνατον να γίνει αυτό, το γκροτέσκο κλίμα της δεκαετίας του ’90 δεν υπάρχει πια. Άλλωστε οι νέοι εγκληματίες ξέρουν τι έπαθαν οι περισσότεροι γκάνγκστερ από το Vidimο, δεν ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους δημοσιότητα.

ΤΟ βράδυ που ο Golubovic παραχώρησε τη συνέντευξη στον Marloes de Koning της εφημερίδας Handelsblad, συνελήφθη για κατοχή 10 γρ. ηρωίνης. Ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος για να συλληφθεί μετά από 4 μέρες, όπως και η μητέρα του, ως μέλη μικρού δικτύου λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Αρνείται τις κατηγορίες αλλά παραμένει υπό κράτηση. Η ιστοσελίδα του είναι ανενεργή.