Μόλις 2 εβδομάδες πριν από την τραγωδία με το αεροσκάφος της Germanwings τον Μάρτιο του 2015, ένας ιδιώτης γιατρός είχε συστήσει στον Γερμανό συγκυβερνήτη που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.

Ads

Οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου Ερευνών κι Αναλύσεων της Γαλλίας (BEA) επισήμαναν κατά την παρουσίαση της τελικής τους έκθεσης ότι ο Λούμπιτς είχε αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα που θα μπορούσαν να συνάδουν με ένα επεισόδιο ψυχωτικής κατάθλιψης τον Δεκέμβριο του 2014 και είχε συμβουλευτεί πολλούς γιατρούς τους επόμενους μήνες, κανείς εκ των οποίων δεν είχε προειδοποιήσει τις αρχές πολιτικής αεροπορίας ή τον εργοδότη του.

Οι Γαλλοι εισαγγελείς επίσης ανακάλυψαν ότι ο συγκυβερνήτης, αντιμετώπιζε προβλήματα όρασης και ενδεχομένως φοβόταν ότι θα χάσει την εργασία του, καθώς και ότι είχε κάνει έρευνες στο διαδίκτυο για μεθόδους αυτοκτονίας.

Στην τελική της έκθεση για το συστύχημα, στην οποία επιβεβαιώνεται οριστικά πως η συντριβή προκλήθηκε εσκεμμένα από τον Λούμπιτς, η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας καλεί στην ενίσχυση του ιατρικού και ψυχολογικού ελέγχου των πιλότων.

Ads