Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Dominique Stross-Kahn κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση για να μην βρεθεί «στη 2η κατηγορία», πίσω από τις ΗΠΑ και την Ασία, που φαίνεται ότι βγαίνουν ταχύτερα από την οικονομική κρίση. «Ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι να βρεθούν στη δεύτερη κατηγορία, και όχι στην πρώτη, με τις ΗΠΑ και την Ασία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι, σε ομιλία του προς φοιτητές οικονομικών σχολών.

Ads

«Υπάρχει πιθανότητα, αν οι Ευρωπαίοι δεν ενεργήσουν γρήγορα, μέσα σε 10 ή 20 χρόνια η μάχη να διεξάγεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ασία, ενώ η Ευρώπη να έχει μείνει στην άκρη», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε επίσης την επιθυμία να υπάρξει «περισσότερος συντονισμός» στην Ευρώπη.

«Η κρίση δείχνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς να έχουμε καλύτερα συντονισμένες οικονομικές πολιτικές», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η ρουμανική κυβέρνηση μπορεί να έχει «αυτοπεποίθηση» επειδή, μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 7,1% το 2009, η οικονομία θα επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη. Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται τους ερχόμενους μήνες, ενώ το Φεβρουάριο έφτανε ήδη στο 8,3% του ενεργού πληθυσμού.

Ads

G20: Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας «παραμένει εύθραυστη»

Στο μεταξύ, με επιστολή τους που φέρει ημερομηνία 25 Μαρτίου πέντε ηγέτες χωρών της G20, μεταξύ των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας «παραμένει εύθραυστη» και καλούν τους ομολόγους τους να συντονίσουν τις οικονομικές πολιτικές τους.

Η επιστολή αυτή, ο οποία δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την γαλλική προεδρία, υπογράφεται επίσης από τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μιουνγκ-Μπακ και τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.

«Σήμερα σας γράφουμε για να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μας για το συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών μας», βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο της G20 στο Πίτσμπουργκ, των ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2009, σημειώνουν οι πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην επιστολή αυτή που απευθύνουν στους ομολόγους τους των λοιπών κρατών της G20.

«Όμως η δουλειά μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η σημερινή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει εύθραυστη», προσθέτουν.

Οι δύο προσεχείς σύνοδοι της G20 θα γίνουν τον Ιούνιο στο Τορόντο και το φθινόπωρο στη Σεούλ και ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος εξέφρασε πρόσφατα την επιθυμία η σύνοδος της G20 στη χώρα του να επικεντρωθεί στην επεξεργασία ενός «προγράμματος για μετά την κρίση».

Η G20 απαρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Βρετανία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική και Τουρκία.