Με παιχνίδια εμπλοκής έως την τελευταία στιγμή επιχειρεί η πλευρά Σόιμπλε να καθυστερήσει τις αποφάσεις για ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος – αποφάσεις, που όπως όλα δείχνουν θα ληφθούν και πάλι σε πολιτικό επίπεδο καθώς τα δεδομένα υπερβαίνουν το EuroWorkingGroup.

Ads

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση αναμενόταν να αποσταλεί επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία θα δίνονταν στους δανειστές έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές της κυβέρνησης στους συνταξιούχους θα είναι εφ’ άπαξ και δεν θα αποκτήσουν μόνιμη μορφή.

Ωστόσο, ούτε αυτή η έγγραφη δέσμευση φαίνεται να ικανοποιεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το οποίο επιμένει στην θέση ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η στάση αυτή του Βερολίνου έχει ανοίξει από το πρωί νέο, εντατικό κύκλο διαβουλεύσεων, και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν έχει στείλει ακόμη την επιστολή με τις έγγραφες δεσμεύσεις.

Ads

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, επιβεβαίωναν ότι η επιστολή δεν πρόκειται να σταλεί εάν προηγουμένως δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία.

Κατά τις ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα – ταυτόχρονα όμως από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει απεμπλοκή που θα ξεκλειδώσει τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων δε θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»,τονίζουν επίσης οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Τα εν λόγω σενάρια, ωστόσο, διαψεύδονται από το Μαξίμου.

Κατά άλλες πληροφορίες, από κοινοτικές πηγές, η πλευρά Σόιμπλε φέρεται να εγείρει νέες ακραίες αξιώσεις, όπως η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους θα υπάρξουν περικοπές από το ίδιο πεδίο στο οποίο διοχετεύονται οι παροχές, δηλαδή από τους συνταξιούχους.

Φέρεται, επίσης, να ζητά δεσμεύσεις πως για κάθε ανάλογη απόφαση της κυβέρνησης θα υπάρχει προηγούμενη διαβούλευση και συμφωνία με τους πιστωτές, καθώς και ότι τα μόνα πεδία στα οποία θα μπορεί να διοχετεύεται το υπερ-πλεόνασμα θα είναι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.