Ανοικτό είναι το θέμα του υποψήφιου των Χρισταινοδημοκρατών για την καγκελαρία στις προσεχείς εκλογές, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ads

Τι κι αν η «εκλεκτή» της Μέρκελ, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ πήρε με την ψήφο του κόμματος την προεδρία του, ο Σόιμπλε δεν φέρεται διατεθειμένος να κάνει πίσω και να την στηρίξει για την καγκελαρία, βάζοντας στο παιχνίδι εκ νέου τον δικό του «εκλεκτό», τον Φρίντριχ Μερτς.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Stern», στο ερώτημα εάν η νέα Πρόεδρος του κόμματος έχει προνομιακά προτεραιότητα να είναι υποψήφια για την καγκελαρία απάντησε: «Προνομιακή προτεραιότητα; Δεν μου αρέσουν αυτές οι προδιατυπωμένες φράσεις. Θα συμφωνηθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή…».

«Ποτέ δεν αμφέβαλα ότι ο Φρίντριχ Μερτς είναι πρόθυμος να αγωνιστεί για τη δημοκρατία στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και δεν αμφιβάλλω ούτε ότι για το μέλλον», είπε επίσης, αφήνοντας έτσι ανοικτό το θέμα την υποψηφιότητας του κ. Μερτς για την καγκελαρία.
 
Ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε επίσης κατά της πρόωρης διάλυσης του μεγάλου συνασπισμού και κατά των πρόωρων εκλογών: «Αυτός ο μεγάλος συνασπισμός θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά για άλλα τρία χρόνια. Δεν πρέπει να κάνουμε συνεχώς νέες εικασίες για το πότε θα λήξει. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στα ουσιώδη θέματα. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε συζητήσεις σε θέματα προσώπων. Αυτά αφορούν μόνο την προσωπική ικανοποίηση».

Ads