Την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του από τις 23 Ιουνίου οπότε προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Μόσχας έκανε μέσω WikiLeaks ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Μάλιστα, εξαπέλυσε ευθείες βολές προς τον Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας τον ότι ασκεί πιέσεις προς ηγέτες χωρών από τις οποίες ο τεχνικός έχει ζητήσει προστασία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το euronews ο Σνόουντεν ζήτησε πολιτικό άσυλο και από τη Νορβηγία. Το Wikileaks το βράδυ της Δευτέρας ενημέρωσε ότι αιτήσεις ασύλου έχουν κατατεθεί σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Iσλανδία, ο Iσημερινός, η Κούβα, η Bενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα, η Γερμανία και η Γαλλία.
 

Ads

Ο Σνόουντεν κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι έδωσε εντολή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις προς τους ηγέτες των χωρών από τις οποίες έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο, κυρίως τον Ισημερινό, για να επιτύχει την έκδοσή του.


 
Ο Σνόουντεν έδωσε ακόμη στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, με την οποία τον ευχαριστεί για την υποστήριξή του και για την άρνησή του να τον εκδώσει. Σε συνέντευξή του χθες ο κ. Κορέα επιβεβαίωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν τού ζήτησε κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου να απορρίψει την αίτηση ασύλου του Σνόουντεν.
 
Την αίτηση ασύλου του Σνόουντεν στη Νορβηγία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας λέγοντας ότι μέσω φαξ η πρεσβεία της Νορβηγίας στην Μόσχα έλαβε το αίτημα του Σνόουντεν ο οποίος ζητάει πολιτικό άσυλο. «Είναι πιθανόν να το έστειλε ο ίδιος. Έχει το όνομα του και υπογράφει ο ίδιος, αλλά δεν έχουμε κάποιο τρόπο να επιβεβαιώσουμε τη γνησιότητα της υπογραφής του και το ότι όντως ο ίδιος το έστειλε» τόνισε ο Φρόντ Άντερσεν. Πάντως ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο φαξ που έσταλη στην πρεσβεία.
 
Το βράδυ της Δευτέρας ο ιστότοπος WikiLeaks, έγραψε ότι ο Σνόουντεν κατέθεσε αιτήσεις για πολίτικό άσυλο προς 21 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Iσλανδία, ο Iσημερινός, η Κούβα, η Bενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα, η Γερμανία και η Γαλλία.
 
Τις αιτήσεις κατέθεσε εκ μέρους του Σνόουντεν η Σάρα Χάρισον, Βρετανίδα συνεργάτιδα του WikiLeaks και συγκεκριμένα του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία συνόδευσε τον Σνόουντεν κατά το ταξίδι του από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα στις 23 Ιουνίου.
 
«Οι αιτήσεις επιδόθηκαν σε αξιωματούχο του ρωσικού προξενείου στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας αργά το βράδυ» της Δευτέρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο. «Στις αιτήσεις επισημαίνεται ο κίνδυνος δίωξης του κ. Σνόουντεν στις ΗΠΑ και το ρωσικό προξενείο έχει αρχίσει να τις διανέμει στις αντίστοιχες πρεσβείες στη Μόσχα» σύμφωνα με την ανακοίνωση.
 
Αιτήσεις για λογαριασμό του Εντουαρντ Σνόουντεν έχουν διατυπωθεί επίσης προς την Αυστρία, την Βολιβία, την Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νικαράγουα, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ελβετία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.