Ο αρχηγός της ιταλικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα συγκεντρώνει ευρωβουλευτές από το ακροδεξιό ID, από το επίσης ακραίο ECR, αλλά και από συντηρητικούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει και η ΝΔ.

Ads

«Ήρθε η ώρα να συγκεντρώσουμε τους καλύτερους από αυτά τα τρία γκρουπ και να αρχίσουμε να διαδραματίζουμε αποφασιστικό ρόλο στο κοινοβούλιο της ΕΕ», δήλωσε ο Σαλβίνι από την Πορτογαλία όπου παρέστη σε συνέδριο του ID με θέμα «Σχέδιο: Μια άλλη Ευρώπη».

«Σε ορισμένα ζητήματα, υπάρχει ανάγκη για κάποιον στις Βρυξέλλες να πει όχι στην παρένθετη εγκυμοσύνη και στην υιοθέτηση [παιδιών] από ομοφυλόφιλους», δήλωσε ακόμη ο Salvini. «Ελπίζω ότι και στο ΕΛΚ υπάρχουν εκείνοι που δεν δέχονται να είναι υποτελείς της αριστεράς», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι το ευρώ. Είναι εκατομμύρια Ευρωπαίοι», είπε σημειώνοντας ότι «τα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν την ιδέα του ως συγκέντρωση εξτρεμιστών. Μπορούμε να είμαστε το πρώτο κόμμα με τουλάχιστον 130 βουλευτές».

Ads

Ο Σαλβίνι είχε μιλήσει σχετικά και με τον Βίκτορα Όρμπαν της Ουγγαρίας και πρότεινε να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση τον Ιούνιο στην Πολωνία ή την Ιταλία.

Ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων του ECR συναντήθηκαν στη Βαρσοβία την Παρασκευή. Ο αρχηγός του PiS Jaroslaw Kaczynski, ο επικεφαλής του Fratelli d’Italia, ο Giorgia Meloni και ο επικεφαλής του κόμματος VOX της Ισπανίας, Santiago Abascal, συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στην ομάδα του ECR και τη δυνατότητα δημιουργίας μιας νέας πολιτικής ομάδας στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

«Ο στόχος αυτών των συνομιλιών είναι να φέρει την παρουσία μιας πραγματικής μεγάλης κεντροδεξιάς δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα είναι σε θέση να βάλει ένα φράγμα σε αυτήν την εξαιρετικά φιλελεύθερη, εξαιρετικά πολιτικοποιημένη, γεμάτη διπλά πρότυπα και παραβίαση των συνθηκών, τις τρέχουσες κατεύθυνση της ανάπτυξης της ΕΕ », πολιτικός του κόμματος PiS που αποφάσισε να παραμείνει ανώνυμος είπε στο Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου.