Την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών κατήγγειλε ο χολιγουντιανός σταρ, Ρίτσαρντ Γκιρ, με την ευκαιρία της προώθησης της νέας του ταινίας, «Νόρμαν».

Ads

Ο ηθοποιός επισκέφθηκε την κατεχόμενη από τους ισραηλινιούς, παλαιστινιακή πόλη της Χεβρώνας, συνοδευόμενος από μέλη της ισραηλινής αντικατοχικής οργάνωσης, «Breaking the Silence» («Σπάζοντας την σιωπή»), η οποία αποτελείται από πρώην μέλη των ισραηλινών «αμυντικών δυνάμεων» (IDF).

Ο Γκιρ δεν «μάσησε» τα λόγια του, δηλώνοντας ευθέως στην κάμερα του «Channel 2 News», ότι η πόλη του θυμίζει τον αμερικανικό νότο την εποχή των φυλετικών διακρίσεων. Κοιτώντας γύρω του , ο Γκιρ λέει στους οδηγούς του, και στην τηλεοπτική κάμερα: «Είναι ακριβώς όπως ήταν ο παλιός Νότος στην Αμερική. Οι Μαύροι ήξεραν πού μπορούσαν να πάνε: μπορούσαν να πιούν από αυτό το συντριβάνι, αλλά δεν μπορούσαν να πάνε εκεί, δεν μπορούσαν να φάνε σε εκείνο εκεί το μέρος. Ήταν λοιπόν κατανοητό, δεν περνούσες από εδώ αν δεν ήθελες να σου σπάσουν το κεφάλι ή να σε δείρουν, ή να σε λιντσάρουν».

Όλα αυτά ο ηθοποιός τα έλεγε καθώς παρακολουθούσε τους Ισραηλινούς εποίκους να περπατούν ελεύθερα, ενώ οι Παλαιστίνοι, από ελεύθεροι στην πάλαι ποτέ ακμάζουσα πόλη τους, τώρα φοβούνται να δείξουν τα πρόσωπά τους φοβούμενοι ότι θα διωχθούν.

Ads

Στο συγκεκριμένο τμήμα της Χεβρώνας ζουν περίπου 500 ριζοσπάστες Εβραίοι έποικοι, διαβόητοι για τον ακραίο ρατσισμό τους. Η πόλη είναι το σπίτι περισσοτέρων από 160.000 Παλαιστινίων. Η οδός Shuhada, κάποτε ο κύρτιοςεμπορικός δρόμος της πόλης που έσφυζε από ζωή πριν από 20 χρόνια, τώρα είναι άδειος, εκτός από την βαριά κατοχική ισραηλινή στρατιωτική παρουσία.

Οι Παλαιστίνιοι απαγορεύεται να περπατήσουν στην οδό Shuhada. Οι πόρτες των καταστημάτων τους έχουν σφραγιστεί. Ο στρατός έχει χτίσει με τούβλα και έχει σφραγίσει τις προσόψεις των παλαιστινιακών σπιτιών προς τους δρόμους μέσω των οποίων οι έποικοι πηγαίνουν προς την συναγωγή.