Ο ηγέτης της Italia Viva και πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, έλαβε 1,1 εκατ. ευρώ από διάφορες αραβικές εταιρείες, όπως αποκαλύπτει έκθεση της μονάδας της Bankitalia για την πάταξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, η οποία εστάλη στην αστυνομία στις 6 Φεβρουαρίου.

Ads

Η έκθεση της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών αναφέρει ότι ο Ματέο Ρέντσι άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό με το όνομά του στις 5 Νοεμβρίου 2021, στον οποίο εισέπραξε 1,1 εκατ. ευρώ στις 13 Δεκεμβρίου.

Η μεταφορά έγινε από τον ίδιο με την αιτιολογία «girofondi» (μεταφορά κεφαλαίων). Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ρέντσι είναι εγγεγραμμένος ως πολιτικός (συγκεκριμένα γερουσιαστής της Δημοκρατίας) με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ.

«Όσον αφορά στα παραπάνω, ο πελάτης δήλωσε στον οικονομικό μας σύμβουλο ότι η προέλευση των κεφαλαίων θα σχετιζόταν με υπηρεσίες που παρείχε, ως σύμβουλος, στη Σαουδική Αραβία, με στόχο την υποστήριξη της δημιουργίας μιας πράσινης πόλης, για τουριστικούς σκοπούς, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», εξήγησε η μονάδα.

Ads

Οι υπάλληλοι ανέφεραν ότι τα χρήματα αυτά προήλθαν από τρεις αραβικές εταιρείες: «Το έγγραφο δείχνει επαναλαμβανόμενες μεταφορές σε πίστωση ύψους 8.333 ευρώ από την Mataio International Public, μια μεταφορά 570.000 ευρώ από τη Βασιλική Επιτροπή για την Αλ Ούλα και μια μεταφορά 66.090 ευρώ από την Founder Future Investment Initiative East».

«Φίλος» με τον Σαουδάραβα Βασιλιά

Ο Ρέντσι θεωρεί τον Σαουδάραβα βασιλιά Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν φίλο του.

Τον Ιανουάριο του 2021, η ιταλική εφημερίδα Domani ανακάλυψε ότι ο Ρέντσι ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει στο συνέδριο του «Forum Investment Initiative Institute»- ενός οργανισμού που ελέγχεται από το βασίλειο. Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διαπιστώθηκε ότι ο γερουσιαστής αμείβεται με 80.000 ευρώ ετησίως.

Έφυγε από την Ιταλία ενώ η κυβέρνηση βίωνε μια πολιτική κρίση, που εν μέρει δημιουργήθηκε από τον ίδιο. Την ημέρα που παραιτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο Ρέντσι βρισκόταν στο Ριάντ, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Ινστιτούτου.

Ωστόσο, το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της ιστορίας είναι ότι σε μια συζήτηση με τον Μπιν Σαλμάν, ο Ρέντσι δήλωσε ότι ζήλευε το κόστος εργασίας στη Σαουδική Αραβία και όρισε το βασίλειο ως τον τόπο μιας «Νέας Αναγέννησης», γεγονός που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από ανθρώπους όπως ο Σαάντ Αλ-Φακίχ, ένας Σαουδάραβας αντιφρονών που είναι εξόριστος στο Λονδίνο.

Πηγή: euractiv.gr