Το Associated Press επικαλείται έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο, Πολ Μάναφορτ, εργαζόταν μυστικά για Ρώσο δισεκατομμυριούχο με στόχο την προώθηση της πολιτικής επιρροής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και την ήττα της αντιρωσικής αντιπολίτευσης σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ads

Ο Μάναφορτ εμφανίζεται να προτείνει γραπτώς, τον Ιούνιο του 2005, σχέδιο για έλεγχο πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογραφικών οργανισμών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες υπέρ του Πούτιν. Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι σχέσεις Τζορτζ Μπους του νεότερου με το Κρεμλίνο ήταν σε κακό σημείο.

Τα συγκεκριμένα σχέδια, σύμφωνα με το Associated Press, παρουσιάστηκαν από τον Μάναφορτ στον Ρώσο μεγιστάνα του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα, στενό συνεργάτη του Πούτιν, με τον οποίο ο Πολ Μάναφορτ υπέγραψε ετήσιο συμβόλαιο ύψους 10 εκατ. δολαρίων.

Οι Μάναφορτ και Ντεριπάσκα φέρονται να διατήρησαν επαγγελματικές σχέσεις τουλάχιστον έως το 2009.

Ads

«Πιστεύουμε ότι το μοντέλο που παρουσιάζουμε θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Πούτιν σε κρίσιμα πεδία, με τη σωστή εφαρμογή του», αναφέρει ο μετέπειτα επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ στο σημείωμά του το 2005.

Η αποκάλυψη έρχεται τη στιγμή που η ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016, οι οποίες οδήγησαν στη νίκη Τραμπ, ερευνάται από το FBI, αλλά και από το Κογκρέσο.

Σε δήλωσή του στο AP ο Μάναφορτ παραδέχεται ότι έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με τον Ντεριπάσκα σε πολλές χώρες, χωρίς όμως η συνεργασία αυτή να αφορά πολιτικά ζητήματα που να συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

Ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Μάναφορτ να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της καμπάνιας του τον Αύγουστο του 2016, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, όταν και πάλι το Associated Press είχε αποκαλύψει ότι συνεργαζόταν με τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κάνοντας lobbying στην Ουάσινγκτον μέχρι και το 2014, όταν ο Γιανουκόβιτς ανετράπη από την εξέγερση της πλατείας Μεϊντάν.