Ads

Όταν εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Μπαράκ Ομπάμα κάποιοι, από τους συντηρητικούς χώρους είπαν ότι “ο κόσμος έφτασε στο τέλος του”. Πολλοί, όμως, ήταν και αυτοί που χάρηκαν γιατί η εκλογή ενός Αφρο-αμερικανού στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ σήμαινε το τέλος ακόμη και του ιδεολογικού ρατσισμού απέναντι στους μαύρους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα ότι όχι μόνο ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος μαύρος αρχηγός κράτους του Δυτικού Κόσμου, αλλά ακόμη περισσότερο κατάγεται και από έναν από τους πρώτους σκλάβους των ΗΠΑ! Το δεδομένο αυτό οδηγεί την σημειολογία της Προεδρίας του σε υψηλότερο επίπεδο. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

 
Ας πάμε όμως αρκετά χρόνια πίσω. Κομητεία της Υόρκης στο Μέρυλαντ των ΗΠΑ. Το ημερολόγιο δείχνει 9 Ιουλίου του 1640. Από το δικαστήριο της πόλης ακούγονται φωνές, γιατί δικάζονται τρεις σκλάβοι που προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Ο δικαστής αποφαίνεται:
 
Καθώς ο Hugh Gwyn έφερε στο δικαστήριο αυτό από το Μέρυλαντ τρεις υπηρέτες που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον αφέντη τους, τον Gwyn, το δικαστήριο αποφάσισε ότι και οι τρεις υπηρέτες θα δεχθούν κάποια τιμωρία. Οι δυο, λευκοί, ο ένας Ολλανδός ονόματι Victor, και ο άλλος Σκωτσέζος ονόματι James Gregory, θα μαστιγωθούν 30 φορές ο καθένας. Θα υπηρετήσουν τον αφέντη τους για όσο χρόνο του είναι υπόχρεοι και για ένα χρόνο επιπλέον ο καθένας. Ο τρίτος, ο νέγρος, ονόματι John Punch, θα υπηρετεί τον αφέντη του και τους απογόνους του για όλο το υπόλοιπο της ζωής του είτε εδώ είτε αλλού
 
Το Ancestry.com αποτελείται από μια ομάδα ερευνητών οικογενειακών δέντρων παγκοσμίως. Οι ερευνητές αυτοί έψαξαν και βρήκαν τις ρίζες του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που από την πλευρά της μητέρας του δεν καταλήγουν αλλού παρά στον Τζόν Πάντς. Απόδειξη της έρευνάς τους αποτελούν εκτός των άλλων και η εξετάσεις DNA που έγιναν.
 
Η Leona McCurry, η γιαγιά της μητέρας του Ομπάμα, γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1897 στο Κάνσας. Η γιαγιά της McCurry, Frances Allred, ήταν κόρη της Anna Bunch. Η αλυσίδα των πατεράδων με το επίθετο “Bunch” συνεχίζει για 100 περίπου χρόνια, από τον Nathaniel, στον Charles και στον Samuel. Παρόλο που ήδη από τότε ο Samuel φέρεται να ήταν λευκός στο δέρμα, το yDNA του έδειξε ότι καταγόταν από τους υπό-σαχάριους μετανάστες της Αφρικής.
 
Έτσι φτάνουμε στα 1700 με το όνομα John Bunch ΙΙΙ, που ήταν γιός του John Bunch ΙΙ, που με την σειρά του ήταν γιός του John Bunch. Παρόλο που τα περισσότερα αποικιακά έγγραφα έχουν καταστραφεί στον χρόνο το yDNA έδειξε ότι όλοι οι φέροντες την επωνυμία Bunch στην περιοχή της Βιρτζίνια και της Βόρειας και Νότιας Καρολίνα είχαν οικογενειακές σχέσεις μεταξύ τους και κατάγονταν από την Αφρική.
 
Ο πρόγονος του Μπαράκ Ομπάμα, John Bunch ΙΙ και ο Paul Bunch, που είχε εγκαστασταθεί στην Βόρεια Καρολίνα, έχουν ίδιο προφίλ yDNA, γεγονός που αποδεικνύει ότι είχαν και αυτοί έναν πρόγονο από κοινού. Το ίδιο αποτέλεσμα εμφανίζεται και ανάμεσα στον Samuel Bunch και στον David Bunch, που ήταν γιος του John Bunch ΙΙΙ. Τα στοιχεία που δίνουν τα yDNA (haplogroup E, E1b1a, E1b1a8a) όλων των Bunch παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές τόσο καταγωγής όσο και εγκαστάσης αποίκων από την Αφρική όπως οι υπο-σαχάριες περιοχές της ηπείρου, το Καμερούν, η ακτή Ελεφαντοστού και η Γκαμπόν.
 
Η έρευνα στην συνέχεια προσπαθώντας να ρίξει φως στα χρόνια πολύ πριν από τις τελευταίες καταγραφές, ακολουθεί στοιχεία που συνδέουν τον John Bunch ΙΙ με τον Paul Bunch. Φαίνεται πως και οι δυο είχαν φορολογηθεί από την Κομητεία του New Kent και την Κομητεία του King William για 100 και 150 εκτάρια γης αντίστοιχα. Οι δυο κομητείες αυτές δημιουργήθηκαν το 1701. Ακολουθώντας φορολογικά αρχεία και ό,τι στοιχείο έχει διασωθεί με ονόματα μεταγενέστερα του John και του Paul, οι ερευνητές κατάφεραν να φτάσουν στο αποτέλεσμα ότι οι δυο αυτοί κατάγονται από τον John Bunch, ο οποιός έζησε κατά προσέγγιση γύρω στα μέσα του 1600.
 
Το μόνο παρεμφερές όνομα στην περιοχή που ζούσε ο John Bunch ως ενήλικας την περίοδο εκείνη ήταν αυτό του John Punch, του σκλάβου που καταδικάστηκε εφ’ όρου ζωής.
 
Στοιχεία και μαρτυρίες καταδεικνύουν έντονα ότι ο πατέρας του John Bunch, του 10ου προ-πάππου του Μπαράκ Ομπάμα, ήταν ο “πρώτος σκλάβος”, ο John Punch.

Ads