Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εκτός ισπανικού εδάφους για συνομιλίες, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία των καταλανικών εκλογών κατά την οποία οι αυτονομιστές εξασφάλισαν πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

Ads

«Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ραχόι στις Βρυξέλλες  ή σε άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα είναι η Ισπανία», δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία από τη βελγική πρωτεύουσα.

Επίσης, δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει στην Ισπανία εάν του δοθούν οι εγγυήσεις ότι θα λάβει τη θέση του ως επικεφαλής μελλοντικής καταλανικής κυβέρνησης.

Ο Πουτζδεμόν που βρίσκεται  αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορείται στην Ισπανία για στάση και αποσχιστική δράση και εάν επιστρέψει σε ισπανικό έδαφος κινδυνεύει να συλληφθεί.

Ads

Ο Ραχόι έχει αποκλείσει έως τώρα το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τον Πουτζδεμόν, ενώ αυτή την ώρα προεδρεύει συνεδρίασης της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της καταλανικής ψήφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
• Καταλονία: η συντριβή του Ραχόι προκαλεί κρίση στην Ισπανία και στην Ευρώπη. Του Σ.Κούλογλου

Σημειώνεται ότι ο Ραχόι θα κάνει δηλώσεις στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδος).