Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε στον πρώην αξιωματικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν τη ρωσική υπηκοότητα, όπως επιβεβαιώνει σχετικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε σε επίσημη ιστοσελίδα του κράτους.

Ads

Η σχετική απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με την παράγραφο “α” του άρθρου 89 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποφασίζω: να αποδεχθώ την ιθαγένεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας των ακόλουθων προσώπων: Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν, που γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1983 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ο 39χρονος Σνόουντεν, ο πρώην πράκτορας – αναλυτής την NSA και της CIA, διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και του χορηγήθηκε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή περισσότερων από 1,5 εκατ. απόρρητων αρχείων το 2013, μέσω των οποίων αποκαλύφθηκαν σε όλο τον κόσμο οι τεράστιες επιχειρήσεις παρακολούθησης που διενεργούσε διεθνώς η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) σε βάρος αμερικανών και ξένων πολιτών, ακόμη και σε βάρος ηγετών.  

Οι αμερικανικές αρχές απαιτούσαν επί χρόνια την έκδοση του Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας. 

Ads