Τις υποδομές της Ουκρανίας έχει βάλει στόχο ο Ρωσικός Στρατός, από εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης έως και υδροδότησης, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραδέχεται ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ads

Είναι γεγονός ότι, σύμφωνα με την ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, οι νέες επιλεκτικές επιθέσεις των Ρώσων έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε μία μόλις εβδομάδα, από τις 10 Οκτωβρίου όταν ξεκίνησαν. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος στο Τwitter οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει μαζικά μπλακάουτ σε όλη την Ουκρανία και ότι «δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις» με τον Πούτιν.

Στις 18 Οκτωβρίου, το Κίεβο και πολλές άλλες περιφέρειες της χώρας αντιμετώπισαν διακοπές ρεύματος και υδροδότησης έπειτα από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν κρίσιμες υποδομές για δεύτερη συνεχή ημέρα, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο Κίριλο Τιμόσενκο, αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, διευκρίνισε ότι σημειώθηκαν τρία ρωσικά πλήγματα σε αδιευκρίνιστη ενεργειακή μονάδα. «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τρία πλήγματα σε εγκαστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος» στο ανατολικό τμήμα του Κιέβου, σημειώνει ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σε μήνυμα που ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους όλα αυτά τα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν ως στόχο να λυγίσουν τον άμαχο πληθυσμό. Με τον χειμώνα να πλησιάζει, τέτοιες βοηθητικές υπηρεσίες, είναι ζωτικής σημασίας. Στόχος της Ρωσίας, ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, είναι να δημιουργήσει «αφόρητες συνθήκες για τους αμάχους».

Προσωρινή διακοπή της υδροδότησης

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας DTEK ανέφερε διακοπές στην παροχή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για τους κατοίκους της αριστερής όχθης της πρωτεύουσας.

Στο Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, ο κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν «ενεργειακές υποδομές» προκαλώντας «πυρκαγιά και σοβαρές καταστροφές».

Στην ίδια περιφέρεια, στο Πάβλογκραντ, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν «προσωρινή διακοπή της υδροδότησης» και διακοπή λειτουργίας τοπικού σταθμού άντλησης, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο στο Telegram.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Ζιτομίρ δήλωσε ότι διεκόπη η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία έπειτα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί. «Τώρα η πόλη δεν έχει φως ή νερό. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με γεννήτριες», σημείωσε ο Σέρχιι Σουχόμλιν σε ανάρτησή του στο Facebook. Η Ζιτομίρ είχε πληθυσμό 260.000 κατοίκων πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ

Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με αξιωματούχους του NATΟ έρχονται σε μια γκάμα απαντήσεωνπου επιφυλάσσει η Ρωσία στις ήττες τους στο πεδίο της μάχης στην Ανατολική Ουκρανία. Οι επιθέσεις σε ζωτικές υποδομές που μπορεί να εξυπηρετούν και τη Δύση είναι κάτι που θεωρούν εξαιρετικά πιθανό ως σενάριο δυτικοί ειδικοί. Σύμφωνα με το Politico, η Ρωσία είναι απίθανο να αμφισβητήσει άμεσα έναν νατοϊκό σύμμαχο, αλλά το Κρεμλίνο εμφανίζεται όλο και πιο πρόθυμο να εξαλείψει τα συστήματα και τις υποδομές νατοϊκών χωρών.

Οι εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με την Ευρώπη, φέρουν, σύμφωνα με το Politicο, «ύποπτα δακτυλικά αποτυπώματα» του Κρεμλίνου. Επίσης, το περασμένο Σαββατοκύριακο, κάποιος «έκοψε τα καλώδια» κρατώντας σταματημένα τα τρένα της Γερμανίας, κάτι που ίσως να εμπλέκεται το Κρεμλίνο. «Έχουμε πολλούς αγωγούς, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχουμε καλώδια δεδομένων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krišjānis Kariņš. «Πρέπει απλώς να αυξήσουμε τη δική μας επίγνωση για το τι θα μπορούσε να είναι ευάλωτο, και στη συνέχεια να ενισχύσουμε την άμυνα της δυνητικά ευάλωτης υποδομής μας» είπε στο Politico.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΝΑΤΟ, τέτοιες «υβριδικές επιθέσεις» θα μπορούσαν να γίνουν αρκετά σοβαρές ώστε να ενεργοποιήσουν το άρθρο 5 της Συμμαχίας, σύμφωνα με την οποία μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση εναντίον όλων. Μιλώντας την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε στους δημοσιογράφους ότι μετά τα επεισόδια στο Nord Stream η συμμαχία έχει «διπλασιάσει» την παρουσία της στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα και ότι οι σύμμαχοι «αυξάνουν την ασφάλεια γύρω από βασικές εγκαταστάσεις».

Είμαστε όλοι ευάλωτοι

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για ενίσχυση της «ανθεκτικότητας» σε όλο το ΝΑΤΟ, ειδικοί και αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι τα δίκτυα υποδομής της Ευρώπης είναι τόσο τεράστια -και συχνά ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες- που οι επιλογές των κυβερνήσεων είναι περιορισμένες.

Οι εθνικές αρχές μπορούν να αυξήσουν τις περιπολίες, σε ξηρά και θάλασσα — ενισχύοντας έτσι την αποτροπή, αλλά ακόμη και τότε δεν είναι εφικτό να παρακολουθούνται τα πάντα.

Υπάρχει επίσης η απειλή στον κυβερνοχώρο. «Είναι πολύ δύσκολο» να εκτιμηθεί εκ των προτέρων πού και πώς θα μπορούσε να συμβεί μια επίθεση και να ληφθούν προστατευτικά μέτρα, είπε ο Χάινριχ Μπράους, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως αντιστράτηγος στον γερμανικό στρατό,. «Γενικά», πρόσθεσε, «είμαστε όλοι ευάλωτοι».