Ένας χρόνος συμπληρώνεται το Φεβρουάριο από την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να κλιμακώσει τη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ένα χρόνο μετά, η βία εξακολουθεί να μαίνεται, με τεράστιο κόστος σε ανθρωπινές ζωές. Ολόκληρος ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μετρά ήδη 9,5 χρόνια.

Ads

Στις 13 Φεβρουαρίου 2010, στρατιώτες του ΝΑΤΟ εγκαινίασαν την επιχείρηση Moshtarak στην περιοχή Marjah της επαρχίας Helmand. Επρόκειτο για την 1η σημαντική στρατιωτική δράση που έγινε πράξη χάρη στην ενίσχυση των δυνάμεων κατά 30.000 στρατιώτες από τον Ομπάμα, στο πλαίσιο του δόγματος αντιμετώπισης των εξεγέρσεων στη χώρα των στρατηγών McChrystal και Petraeus. Ο στρατός είχε δηλώσει πως οι αφγανικές δυνάμεις θα ηγούνταν των συμμαχικών στρατευμάτων, καθώς τα τελευταία θα εισέβαλαν στις ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν περιοχές. Επαναλάμβανε δε διαρκώς πως οι νέοι στρατιώτες θα τους βοηθούσαν να «προστατεύσουν τον αφγανικό πληθυσμό».

Η συνέχεια εξελίχθηκε σε φιάσκο. Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ κυβερνήτης της περιοχής Marjah, αποδείχθηκε τελικώς καταδικασμένος εγκληματίας, ταιριάζοντας απόλυτα στο διεφθαρμένο καθεστώς Καρζάι. Μια λανθασμένη εκτόξευση πυραύλων οδήγησε στο θάνατο πολιτών που βρίσκονταν σε ένα σπίτι ήδη από τις πρώτες μέρες της επιχείρησης. Οι Αφγανοί στρατιώτες, εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς, αποδείχθηκαν συχνά αναξιόπιστοι. Στη διάρκεια ολόκληρου του 2010, η Marjah παρέμεινε μια επικίνδυνη ζώνη για τους Αμερικανούς στρατιώτες. Κάποια στιγμή, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι είχαν πολλές προσδοκίες και είχαν πετύχει λίγα.

Παρόμοια ήταν και η εισβολή του ΝΑΤΟ στο Kandahar λίγο αργότερα, με την περιοχή αυτή να παραμένει μέχρι σήμερα βίαιη και διεκδικούμενη και από τις δύο πλευρές. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι περιοχές που πριν ήταν σχετικά ασφαλείς, βίωσαν μια αύξηση του αριθμού των αντάρτικων επιθέσεων, καθώς οι Ταλιμπάν συνέχιζαν την εξάπλωσή τους στη χώρα.

Ads

Ποια είναι, όμως, τα αποτελέσματα της στρατηγικής Ομπάμα στο Αφγανιστάν; Σε ολόκληρή τη χώρα το 2010 αποτέλεσε το περισσότερο αιματηρό του πολέμου μέχρι στιγμής. Συνολικά 10.000 άνθρωποι πέθαναν σε βίαιες ενέργειες που σχετίζονται με τον πόλεμο, μεταξύ αυτών περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες, χιλιάδες πολίτες και άγνωστο πόσοι αντάρτες. Οι ΗΠΑ σπαταλούν πρωτοφανή ποσά για να καταπνίξουν τους Ταλιμπάν και παρότι υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 5.000 μαχητές χάθηκαν φέτος, η ανάπτυξή τους είναι τέτοια που το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι ο αριθμός τους παραμένει σταθερός σε όλη τη χώρα. Αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντίθεση στον πόλεμο αγγίζει το 63%, που μεταφράζεται σε 163 εκατ. Αμερικανούς που δηλώνουν πως επιθυμούν την επιστροφή των στρατιωτών στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή που συνολικά 100 δισ. δολάρια να σπαταλώνται ετησίως για τις ανάγκες του πολέμου, η αμερικανική οικονομία χτυπά κόκκινο. Η ανεργία παραμένει στο 9% επί 20 μήνες. Οι πολιτειακοί προϋπολογισμοί οδεύουν προς δρακόντειες περικοπές, κυρίως σε ό, τι αφορά τις δημόσιες υποδομές και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, στα οποία στηρίζονται εκατομμύρια άνθρωποι.