«Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο… Δεν πρόκειται όμως για πόλεμο πολιτισμών, επειδή αυτοί οι δολοφόνοι δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν πολιτισμό»: Η ακρίβεια και η επαλήθευση ή μη αυτής της πολεμικής διακήρυξης του Φρανσουά Ολάντ ίσως θα είναι κι εκείνη που θα κρίνει και το μέλλον και την πορεία της Ευρώπης. Και θα καθορίσει εάν, παράλληλα με τη μάχη κόντρα στον φόβο, θα κερδίσει και τη μάχη των αξιών ή θα μετατραπεί σε μια νικημένη, περιχαρακωμένη κοινωνία κλειστών συνόρων.

Ads

Έως τότε, η αναμέτρηση θα είναι σκληρή και γεμάτη παγίδες. Ο Φρανσουά Ολάντ, ενώπιον της ιστορικής κοινής συνεδρίασης Βουλής και Γερουσίας στις Βερσαλλίες, ανακοίνωσε χθες την δραματική κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων της Γαλλίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η επίθεση στη Ράκα το βράδυ της Κυριακής ήταν μόνον η αρχή, καθώς προανήγγειλε ακόμη πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές κατά του Isis και τριπλασιασμό των δυνάμεων της Γαλλίας στην περιοχή με την αναχώρηση του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ αύριο, για την ανατολική Μεσόγειο.

Κάλεσε επίσης σε παγκόσμιο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους και στο πλαίσιο αυτό είπε, ότι θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν αντίστοιχα, και ζήτησε ανάληψη δράσης για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια ακόμη ένδειξη της νέας τάξης πραγμάτων που φέρνει η 13η Νοέμβρη στην Ευρώπη, αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι η γαλλική κυβέρνηση θα θέτει σε κατ’ οίκον περιορισμό όσους μουσουλμάνους, Γάλλους υπηκόους, επιστρέφουν από τη Συρία, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ ανακοίνωσε ότι μέσα σε ένα μόνον 24ωρο έγιναν 160 έφοδοι της αστυνομίας σε όλη τη χώρα που οδήγησαν σε 23 συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία.

Ads

Ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ, παρατείνοντας για τρεις μήνες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για αλλαγές στο γαλλικό Σύνταγμα προκειμένου να μπορούν οι αρχές να «δώσουν πιο αποτελεσματικά τη μάχη απέναντι στον πόλεμο του τρόμου των τζιχαντιστών». Στο πλαίσιο αυτό, θα προσληφθούν άμεσα 2.500 δικαστικοί και 1.000 τελωνειακοί, ενώ παγώνει κάθε περικοπή δαπανών στις ένοπλες δυνάμεις. «Πριν από το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπάρχει το Σύμφωνο της Ασφάλειας», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος και προς το Βερολίνο, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι το δόγμα της λιτότητας δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την τραυματισμένη Γαλλία.

Οι έφοδοι της αστυνομίας επεκτάθηκαν και στη διάρκεια της νύχτας σε όλες τις μεγάλες γαλλικές πόλεις – στη Λυών, την Τουλούζη, την Γκρενόμπλ, τη Μασσαλία, τη Λίλη και το Στρασβούργο. Στη Λυών η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντόπισε «πολεμικό οπλοστάσιο», στο οποίο περιλαμβάνονται εκτοξευτήρες ρουκετών, πιστόλια και καλάσνικοφ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι υπάρχει πραγματική απειλή και για νέες επιθέσεις: «Η Γαλλία», είπε, «θα ζει με την απειλή νέων επιθέσεων για πολύ καιρό ακόμη», δίνοντας και το στίγμα του νέου δόγματος ασφάλειας που έρχεται στην καρδιά της Ευρώπης μετά τη νύχτα της μεγάλης βαρβαρότητας και των 129 νεκρών. Εάν αυτό το δόγμα θα απειλήσει και ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, από τις αντοχές, τις προτεραιότητες και τις επιλογές τής βαθιά τραυματισμένης, γαλλικής κοινωνίας…