Χωρίς κοινό ανακοινωθέν θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών Ασίας- Ειρηνικού (APEC), που λαμβάνει χώρα στην Παπούα Νέα Γουινέα. Και τούτο γιατί με τον σινο-αμερικανικό πόλεμο να βρίσκεται στο προσκήνιο και τους Σι Τζινπίνγκ- Μάικ Πενς να παρουσιάζουν δύο εντελώς διαφορετικά οράματα για το μέλλον του εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας, οι ηγέτες των χωρών δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ads

Όπως δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αντί του κοινού ανακοινωθέντος, στο τέλος της περιφερειακής Συνόδου θα εκδοθεί απλώς μία δήλωση της προεδρεύουσας χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παπούας Νέας Γουινέας είχε νωρίτερα επιβεβαιώσει ότι το χάσμα ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ ήταν μεγάλο και θα ήταν πολύ δύσκολο να κλείσει. Είχε δε κάνει λόγο για ανταγωνιστικές φιλοδοξίες στην περιοχή.

Yπενθυμίζεται ότι χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι διεμήνυσε από το βήμα της Συνόδου ότι «χώρες, που ασπάζονται τον προστατευτισμό είναι καταδικασμένες να αποτύχουν». Αν και απέφυγε την όποια ευθεία αναφορά στην Ουάσιγκτον, είναι βέβαιο ότι η επισήμανση αυτή δεν άρεσε στον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς, που εκπροσωπεί στο φόρουμ τις ΗΠΑ.

Ads

Σημειώνεται δε ότι η νέα αδυναμία σύγκλισης έρχεται την ώρα, που ο Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται πως μία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας φαίνεται να είναι κοντά.