Με τη θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική πτώση υπό του μηδενός κατά τη διάρκεια του βαρύ χειμώνα στο Αφγανιστάν, οι βόμβες και οι σφαίρες του μακροχρόνιου πολέμου δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή για τους Αφγανούς. Ακόμη και η προσπάθεια για θέρμανση του σπιτιού μπορεί να αποβεί θανατηφόρα…

Ads

Το μακρύ μούσι του Αφγανού Khan Mohammad κάηκε, ενώ το πρόσωπό του πρήστηκε, ύστερα από την έκρηξη μιας λάμπας αερίου, η οποία είχε τοποθετηθεί πολύ κοντά στην ξυλόσομπα της οικογένειας. «Χρησιμοποιούσαμε αέριο για μια λάμπα, ενώ συγχρόνως μαγειρεύαμε το φαϊ στο «bukhari» (σόμπα) και η φιάλη αερίου ήταν πολύ κοντά και έγινε πολύ καυτή», δήλωσε ο Mohammad για την έκρηξη. Παράλληλα, η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό του 11χρονου γιου του. Και οι δύο νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο «Ahmed Shah Baba» στην ανατολική Καμπούλ.

Αλλά εκτός από τον φόβο των εγκαυμάτων, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που «καραδοκεί» μέσα στα σπίτια των Αφγανών από τη θέρμανση και το μαγείρεμα είναι ο καπνός, ο οποίος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοτώνει 54.000 Αφγανούς κάθε χρόνο. Ανάμεσά τους, τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών. Το Αφγανιστάν είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, ενώ τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το μισό πληθυσμό. Το 1/4 των παιδιών πεθαίνει πριν την ηλικία των 5 χρόνων, ενώ το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 44 χρόνια.

Ο καθηγητής Bashir Noormal, γενικός διευθυντής του Αφγανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας υποστήριξε ότι ο καπνός που βγαίνει από τη θέρμανση και το μαγείρεμα στα σπίτια των Αφγανών «δημιουργεί εγκαύματα, δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος και θανάτους», ενώ, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν και καθηγήτρια, Suraya Dalil, η κατηγορία που πλήττεται περισσότερο από την εσωτερική ρύπανση είναι οι γυναίκες και τα παιδιά, καθώς περνάνε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι.

Ads

«Η εσωτερική ρύπανση είναι ένας από τους τομείς που απειλεί την επιβίωση των κατοίκων», τόνισε η κ. Dalil. «Προσπαθούμε… να εφαρμόσουμε μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν την εσωτερική ρύπανση, μεταξύ αυτών η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αυξάνει την ασφάλεια και μειώνει τη ρύπανση στο σπίτι».

Σύμφωνα με την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερο από το 95% των Αφγανών, σε συνολικό πληθυσμό 30 εκατομμυρίων, καίνε στα σπίτια τους στερεά καύσιμα, όπως το ξύλο και ο άνθρακας, τοποθετώντας τη χώρα στη λίστα των χωρών εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την εσωτερική ρύπανση.

Οι οικογένειες στο Αφγανιστάν χρησιμοποιούν συνήθως το «bukhari», μία σόμπα φτιαγμένη από λεπτό μέταλλο, η οποία καίει ξύλα ή το «sandali», ένα σκάμμα με κάρβουνο κάτω από ένα μικρό τραπέζι καλυμμένο με μια βαριά κουβέρτα, κάτω από την οποία οι άνθρωποι βάζουν τα πόδια τους για να ζεσταθούν. Ο καπνός που βγαίνει μπορεί να οδηγήσει σε παιδική πνευμονία, καρκίνο του πνεύμονα, βρογχίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις, συμβάλλοντας παράλληλα στην αλλαγή του κλίματος, μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η υποδομή στο Αφγανιστάν έχει κατακερματιστεί, λόγω των συνεχών μακροχρόνιων συγκρούσεων, ενώ το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στην πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπούλ, είναι αναξιόπιστο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το πρόβλημα της εσωτερικής ρύπανσης σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που πλήττει τον φτωχό πληθυσμό, ενώ η χρήση στερεών καυσίμων αποτελεί κίνδυνο και για άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Πακιστάν, η Κίνα και η Ινδία. Το θέμα της ασφάλειας, τέλος, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις αφγανικές αρχές σε μία προσπάθεια ανασύστασης της οικονομίας.