Η χρήση των προφυλακτικών που παρεμποδίζουν τη μετάδοση του AIDS μπορεί να δικαιολογηθεί σε συγκεκριμένες και περιορισμένες περιπτώσεις υποστηρίζει ο πάπας Βενέδικτος στο νέο του βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ads

Το βιβλίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις του Πάπα Βενέδικτου XVI, σ’ ένα Γερμανό δημοσιογράφο, για πληθώρα θεμάτων, όπως η παιδοφιλία, η χειροτόνηση γυναικών, η σχέση με το Ισλάμ, κλπ. Το βιβλίο πρόκειται να μεταφραστεί σε 18 γλώσσες.

Ο Πάπας αναφέρει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η πρόθεση είναι να μειωθεί το ρίσκο της μόλυνσης, το προφυλακτικό μπορεί ν’ αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για ν’ ανοίξει ο δρόμος μιας πιο ανθρώπινης σεξουαλικόητας, που βιώνεται με διαφορετικό τρόπο».

Ωστόσο, ο πάπας Βενέδικτος σημειώνει ότι για το Βατικανό, το προφυλακτικό δεν είναι πανάκεια, ούτε ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της ασθένειας του AIDS. Αναφέρει για παράδειγμα ότι «η χρήση του προφυλακτικού από τις πόρνες είναι το πρώτο βήμα για την ηθική τους αποκατάσταση» αλλά δηλώνει πως τα προφυλακτικά «δεν είναι πραγματικά ο τρόπος που μπορεί να αντιμετωπιστεί το κακό της μόλυνσης από τον ιό HIV».

Ads

«Το να επικεντρώνει κανείς στη χρήση του προφυλακτικού οδηγεί σε μια κοινότοπη θεώρηση του σεξ και ο κίνδυνος βρίσκεται ακριβώς στο ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν το σεξ όχι σαν έκφραση έρωτα αλλά σαν ναρκωτικό, σαν κάποιο είδος εξάρτησης», τονίζει.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, το Βατικανό ήταν αντίθετο σε κάθε μορφή αντισύλληψης, εκτός από την εγκράτεια, ενώ αποδοκίμαζε τη χρήση προφυλακτικού ακόμα και για την πρόληψη μετάδοσης ασθενειών.