Ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε ολόκληρη την περιοχή του Κιέβου, ενώ ο ρωσικός στρατός φαίνεται να εγκαταλείπει τις θέσεις του γύρω από την Ουκρανική πρωτεύουσα και να ενισχύει τα μέτωπα στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία. Η Μαριούπολη έχει καταληφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από τις ρωσικές δυνάμεις (δείτε παρακάτω χάρτη) ενώ πύραυλοι έπληξαν την Κυριακή τη βιομηχανική ζώνη της Οδησσού. Τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για χτυπήματα σε «κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής».  

Ads

Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στα βόρεια της Ουκρανίας, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά και τα νότια. Η Ρωσία έχει αναθεωρήσει τη στρατηγική της  για να επικεντρωθεί στην κατάληψη του Ντονμπάς και άλλων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία μέχρι τις αρχές Μαΐου. Όπως αναφέρει το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιέζεται για να παρουσιάσει μια νίκη. Υποκλοπές από αμερικανικές υπηρεσίες λένε ότι επιδίωξη του Ρώσου Προέδρου είναι να ανακηρύξει την 9η Μαΐου, επέτειο της νίκης κατά του ναζισμού, ως «Ημέρα Νίκης της Ρωσίας».
 
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολιάζοντας τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων ανέφερε πως στοχεύουν να καταλάβουν τα ανατολικά και τα νότια τμήματα της χώρας και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα δυτικά κράτη, που – όπως είπε – δεν έχουν παράσχει στο Κίεβο επαρκή αριθμό αντιπυραυλικών συστημάτων. Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι επαίνεσε επίσης τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την Μαριούπολη, λέγοντας ότι η αντίστασή τους επέτρεπε σε άλλες πόλεις να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο.

image

image

Ads

Η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ ανακοίνωσε και επίσημα πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούτσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

Στις περιοχές γύρω από το Κίεβο, οι φωτογράφοι  διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, που τους απαγορευόταν η πρόσβαση εδώ και περίπου ένα μήνα, κατέγραψαν συγκλονιστικές εικόνες από τις περιοχές όπου αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα: πτώματα στους δρόμους, ανάμεσα τους και παιδιά, ισχυρές ενδείξεις για δολοφονίες αμάχων, μαζικοί τάφοι. Όλες  οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Σε έναν δρόμο στην Μπούτσα, ήταν διασκορπισμένα τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα. Ο ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν, σκοτώθηκαν, με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ανατόλι Φεντορούκ, ο δήμαρχος της πόλης προσθέτοντας πως Ουκρανοί στρατιώτες έρχονται να ανακαταλάβουν την πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις. Υπάρχουν πτώματα σε όλη την πόλη, μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Μεταξύ των νεκρών που εντοπίστηκαν στις περιοχές που εγκαταλείπουν οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να βρίσκεται η Όλχα Σουχένκο, επικεφαλής του χωριού Μοτιζίν, και ολόκληρη η οικογένειά της, οι οποίοι συνελήφθησαν από τα ρωσικά στρατεύματα στις 25 Μαρτίου. Ο Ουκρανός φωτογράφος Μαξίμ Λεβίν, βρέθηκε επίσης νεκρός κοντά στο Κίεβο. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, είχε πυροβοληθεί δύο φορές από Ρώσσους στρατιώτες.

image
 image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων…

Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, με τη Μόσχα και την Ουκρανία να έχουν βρει κοινά σημεία στα κρίσιμα ζητήματα για τον τερματισμό του πολέμου, εκτός από αυτά για την Κριμαία.

Ένας από τους διαπραγματευτές της ουκρανικής πλευράς δήλωσε μάλιστα ότι η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να καθίστανται πιθανές οι απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine αναφέρει μάλιστα ότι η Τουρκία είναι πιθανό να είναι ο τόπος όπου θα συναντηθούν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. 

Ωστόσο η Ρωσική πλευρά έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς των Ουκρανών. Η Μόσχα σημειώνει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των ηγετών και ότι η θέση της Μόσχας σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει. «Το σχέδιο συμφωνίας δεν είναι έτοιμο για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνω ξανά και ξανά: η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητη».

Νέες κυρώσεις από ΕΕ αλλά όχι στην ενέργεια… 

Το Σάββατο, τα κράτη της Βαλτικής ανακοίνωσαν πως σταματούν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και καλούν την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Ωστόσο φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχεδιάζει αποφάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα. Αυτό εξάλλου τόνισε και ο επίτροπος της Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι: «Η ΕΕ εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα». Οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά όχι ύφεση, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% είναι υπερβολικά αισιόδοξη και η Ε.Ε. δεν θα την επιτύχει.