Πρακτικές που δοκιμάζουν ασφυκτικά πλέον κάθε έννοια στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος εφαρμόζει η ουγγρική κυβέρνηση του ακροδεξιού πρωθυπουργού, Βίκτωρ ‘Ορμπαν, αφήνοντας χωρίς φαγητό τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Σερβία, ως αποτρεπτικό μέσο.

Ads

Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σήμερα, ότι οι αρχές της Ουγγαρίας σταμάτησαν τη διανομή τροφίμων από τις αρχές Αυγούστου σε πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί και οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνες διέλευσης στα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας. Η οργάνωση απαιτεί από την Βουδαπέστη να εξασφαλίσει αμέσως ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο που παραμένουν υπό κράτηση θα έχουν επαρκή και κατάλληλη τροφή σύμφωνα με τις νομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε η Lydia Gall, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου για την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, η ουγγρική κυβέρνηση «έχει προχωρήσει σε ένα νέο απάνθρωπο νόμο αρνούμενη το φαγητό σε ανθρώπους υπό κράτηση, προφανώς παραβιάζοντας το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η ίδια επισημαίνει πως «αυτή η αδιαφορία για την ευημερία των ανθρώπων αποτελεί μια κυνική κίνηση ώστε να πιέσει ανθρώπους να αποσύρουν τις αιτήσεις ασύλου και να εγκαταλείψουν την Ουγγαρία».

Η χρήση της λιμοκτονίας ως τιμωρία αλλά και μέσο πίεσης κατά των αιτούντων άσυλο εφαρμόζεται ήδη εδώ και πολύ καιρό στην Ουγγαρία αλλά απ’ τα μέσα Αυγούστου και με το γράμμα του νόμου, καθώς η κυβέρνηση Όρμπαν ενέκρινε ουσιαστικά με νομοθεσία τα διάφορα καψόνια στις μεταβατικές ζώνες (transit zones) μέχρι την απέλαση.

Ads

Η Ουγγαρία άλλωστε σπάνια αποδέχεται αιτήσεις ασύλου, σχολιάζει και η DW.

Την πρακτική της στέρησης φαγητού κατήγγειλε και η ανθρωπιστική οργάνωση Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι. «Το γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενημερώνει τους αλλοδαπούς ότι δεν θα τους δοθεί φαγητό στη ζώνη μετεπιβίβασης αλλά μπορούν να ελεύθερα να αποφασίσουν να επιστρέψουν στη Σερβία ανά πάσα στιγμή» κατήγγειλε η οργάνωση την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενη αιτούντες άσυλο και τους δικηγόρους τους.

Απ’ την πλευρά της η Υπηρεσία Μετανάστευσης δηλώνει ότι οι Αρχές δεν είναι υποχρεωμένες υπό την ουγγρική νομοθεσία να παρέχουν φαγητό σε όσους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου στις μεταβατικές ζώνες.

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημειώνει πως «οι ουγγρικές Αρχές έχουν δεσμευτική υποχρέωση από πολλές συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση όσων βρίσκονται υπό κράτηση». Αυτό «περιλαμβάνει την υποχρέωσή τους να τους παρέχουν τροφή, νερό, συνθήκες υγιεινής και ιατρική φροντίδα», συμπληρώνει η ανθρωπιστική οργάνωση.