«Δεν έχουμε θεραπευτεί από τον ρατσισμό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνοντας ότι η σκιά των φυλετικών διακρίσεων συνεχίζει να καλύπτει την αμερικανική κοινωνία, λίγες ημέρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε 21χρονος λευκός στη Νότια Καρολίνα με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα Αφροαμερικανών.

Ads

Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε, μάλιστα, την προσβλητική λέξη «νέγρος», έναν φορτισμένο φυλετικό χαρακτηρισμό, στην προσπάθειά του να καταγγείλει τον ρατσισμό.

«Το θέμα δεν είναι απλά να μην λέμε “νέγρος” δημοσίως επειδή είναι αγένεια, δεν είναι αυτό το οποίο λαμβάνουμε υπόψη μας προκειμένου να εκτιμήσουμε εάν ο ρατσισμός υφίσταται ή όχι» επισήμανε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος της χώρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνική εκπομπή.

«Δεν είναι μόνο ένα θέμα παγιωμένων διακρίσεων. Οι κοινωνίες δεν έχουν εξαλείψει απόλυτα, μέσα σε μία ημέρα, τα γεγονότα που συνέβησαν 200 ή 300 χρόνια νωρίτερα», συνέχισε ο Ομπάμα.

«Η κληρονομιά της δουλείας, των διακρίσεων σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωή μας, αυτό έχει ένα διαρκή αντίκτυπο κι αποτελεί κομμάτι του DNA μας», προσέθεσε ο ίδιος.

Ads

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο επέμεινε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί: «Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι φυλετικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες, οι συμπεριφορές έχουν αλλάξει. Αυτό είναι γεγονός».

«Να μη λέτε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στο θέμα των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο κυβερνήτης θα ζητήσει να κατέβει η σημαία του Νότου

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας αναμένεται να ζητήσει να κατέβει η σημαία της παλιάς Συνομοσπονδίας, σύμβολο του παλιού Νότου των φυλετικών διαχωρισμών, από το Καπιτώλιο της Πολιτείας, αναφέρει τοπική εφημερίδα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ακτιβιστές στη Νότια Καρολίνα κάλεσαν τους βουλευτές να κατεβάσουν τη σημαία της Συνομοσπονδίας από το κτίριο.

image

Η έκκληση αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι ο δράστης του μακελειού στο Τσάρλεστον είχε φωτογραφηθεί μαζί με τη σημαία.

«Έχει έρθει η ώρα να απομακρύνουμε αυτό το σύμβολο μίσους και διαχωρισμού από το Καπιτώλιο της Πολιτείας μας» είπε ο αιδεσιμότατος Νέλσον Ρίβερς, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουν οι βουλευτές αυτό που θα έπρεπε να έχουν κάνει πολλά χρόνια νωρίτερα, να απομακρύνουν «αυτό το σύμβουλο διαχωρισμού, ακόμα και τρομοκρατίας για κάποιους».

Πολλοί φιλελεύθεροι Αμερικανοί θεωρούν τη σημαία σύμβολο σκλαβιάς, ωστόσο πολλοί Συντηρητικοί απαντούν ότι αποτελεί σύμβολο της ιστορίας της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:
Ρατσιστικό tweet κατά Ομπάμα από σύζυγο Ισραηλινού υπουργού