Την παράδοση του φορτίου της ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφερε ο «Στόλος της Ελευθερίας», που δέχτηκε την δολοφονική επίθεση των Ισραηλινών, πρόκειται να αναλάβει ο ΟΗΕ.

Ads

«Σύμφωνα με την επιθυμία του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι το φορτίο να φθάσει στον προορισμό του, τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη» δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι.

Ο κ. Σέρι πρόσθεσε ακόμη ότι ο ΟΗΕ έλαβε την σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ για αυτήν την επιχείρηση, καθώς και των ιδιοκτητών του φορτίου βοήθειας το οποίο μεταφέρονταν από τρία τούρκικα πλοία.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο 10 και η κρατική ραδιοφωνία, το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, που συναθροίζει τους 15 κυριότερους υπουργούς, πρόκειται να εξετάσει αύριο την χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας

Ads

Ισραήλ εξετάζει Ισραήλ για την δολοφονική επίθεση

Τη διεξαγωγή δικής του έρευνας για την αιματηρή επίθεση των ισραηλινών κομάντο κατά του «Στόλου της Ελευθερίας» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ανακοίνωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο του Ισραήλ, το οποίο είναι το όργανο που είναι επιφορτισμένο να επιβλέπει τα διαχειριστικά των δημόσιων θεσμών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η έρευνα αυτή θα αφορά ειδικά την λήψη της απόφασης για την επιχείρηση αναχαίτισης του στολίσκου καθώς και όλες τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί για τα πλοιάρια που μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της αποκλεισμένης Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας το Ισραήλ ανακοίνωσε τη σύσταση διεθνούς δημόσιας επιτροπής με τη συμμετοχή δύο ξένων παρατηρητών που θα ερευνήσουν τα γεγονότα της 31ης Μαΐου, όταν δια της βίας παρεμποδίστηκαν τα πλοιάρια να φτάσουν στη Γάζα. Στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης εννέα τούρκοι ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη δημιουργία μίας διεθνούς επιτροπής που θα ερευνήσει την ισραηλινή επίθεση κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, ανεξάρτητα από την επιτροπή που ορίστηκε από το Ισραήλ και που ήδη υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να λάβει «κάποια μέτρα» ως αντίποινα, ενώ απέρριψε και πάλι ως «αναξιόπιστη» την επιτροπή που ανακοίνωσε την Κυριακή το Ισραήλ, της οποίας θα προΐσταται ένα πρώην μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ και θα περιλαμβάνει δύο ξένους «παρατηρητές».

Οι ΗΠΑ θεωρούν αυτή την επιτροπή μία «σημαντική πρόοδο. Στο θέμα αυτό έχουμε διαφορετική γνώμη, όμως δεν έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν μία διεθνή έρευνα. Φυσικά, το Ισραήλ μπορεί να διεξάγει την έρευνά του, όμως εμείς ζητάμε μία άλλη διεθνή έρευνα» πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.