Προκαταρτική έρευνα του ΟΗΕ θέτει υπό αμφισβήτηση τη σφαγή του Τρέμσιχ στην Συρία στην οποία έως και 200 άνθρωποι φέρονταν να είχαν σκοτωθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στο συριακό χωριό είχε σα στόχο σπίτια ανταρτών και ακτιβιστών και όχι αμάχων, σημειώνει το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που επισκέφτηκαν χθες, Σάββατο, τη περιοχή. Το πορίσμα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένο με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι είχε επιτεθεί κατά στόχων που αποκαλεί «φωλιές των τρομοκρατών» ή κρησφύγετα ανταρτών, σημειώνει το BBC.
 

Ads

Σύμφωνα με το πόρισμα, είναι βέβαιο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση στο Τρέμσιχ με χρήση βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων. Η χρήση των όπλων αυτών αποτελεί παραβίαση της δέσμευσης που ανέλαβε η Δαμασκός προς τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

“Η επίθεση εναντίον του Τρέμσιχ φαίνεται πως στόχευε συγκεκριμένες ομάδες και τα σπίτια κυρίως λιποτακτών του στρατού και ακτιβιστών”, σημειώνει το πόρισμα.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι ασαφής και πρόσθεσαν ότι προτίθενται να επιστρέψουν στο χωριό την Κυριακή για να συνεχίσουν τις έρευνες.

Ads

Η επίθεση κατά του Τρέμσιχ την  Πέμπτη προκάλεσε τη διεθνή καταδίκη, αλλά η κυβέρνηση της Συρίας επιμένει ότι επρόκειτο για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών.

Νέα έκρηξη σήμερα

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε λεωφορείο των δυνάμεων ασφαλείας στην Δαμασκό με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι, δήλωσαν ακτιβιστές.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη και στη συνέχεια τις σειρήνες ασθενοφόρων που κατευθύνονταν προς τη συνοικία Μιντάν στα νότια της συριακής πρωτεύουσας.

Κάποιοι ακτιβιστές είπαν ότι από την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας αλλά άλλοι είπαν ότι υπάρχουν μόνο τραυματίες και όχι νεκροί.

Οι ίδιοι είπαν ότι η έκρηξη φαίνεται να προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο λεωφορείο. Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποιο σχόλιο.

Σε παράλληλες εξελίξεις, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλι Ακμπαρ Σαλεχί δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Συρίας και τις ομάδες της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη χώρα.

Μάχες στην τουρκική  μεθόριο

Εν τω μεταξύ, σε μάχες κοντά στην τουρκική μεθόριο μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών και Σαμπίχα, 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν από την πλευρά των εξεγερμένων, αναφέρει το AFP. Οι εξεγερμένοι σκότωσαν οκτώ στρατιώτες αλλά στην αντεπίθεση, που επακολούθησε είχαν απώλειες.

Οι συγκρούσεις έγιναν στην περιοχή μεταξύ των κουρδικών χωριών Ντιβάν και Ταλσαλούρ στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι αντάρτες δήλωσαν μάλιστα ότι ο Άσαντ εξοπλίζει τους Κούρδους με αυτόματα όπλα, παρέχοντας επίσης αεροπορική κάλυψη με πολεμικά ελικόπτερα.

Συγκρούσεις με τη συμμετοχή τεθωρακισμένων έγιναν και στην περιοχή της Ντεράα, όπως και στο Χαλέπι ενώ στη Χάμα ανατινάχτηκε παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα και σκότωσε έναν αστυνομικό, ένα 13χρονο αγόρι και δύο γυναίκες.